BEDELLİ ASKERLİKTE YENİ DÖNEM

Milli Savunma Bakanlığı'ndan gelen yeni düzenleme ile bedelli askerlikten yararlanma hakkı kazanıp vazgeçenlere bir daha başvuru hakkı tanınmayacak.

 

Bedelli Başvuruları Nasıl Yapılacak?

Milli Savunma Bakanlığı'nın Resmi Gazete'de yayımlanan yeni yönetmeliğine göre, askerlik çağında olan yükümlüler, bedelli askerlik için e-devlet veya askerlik şubeleri üzerinden başvuru yapabilecek. Ancak kaçak, saklı ve bakayaların başvuruları sadece şubeler aracılığıyla alınacak.

Vazgeçenlere İkinci Şans Yok!

Öne çıkan en önemli madde, bedelli askerlikten yararlanma hakkı kazanıp sonrasında bu haktan vazgeçenlere bir daha başvuru hakkı tanınmaması. Bu, bedelli askerliği düşünen yükümlüler için oldukça kritik bir değişiklik olarak değerlendiriliyor.

Kimler Bedelli Askerlikten Yararlanabilecek?

Yönetmelikte belirtilenlere göre, askeri öğrenci, muvazzaf/sözleşmeli subay/astsubay, uzman erbaş ve daha birçok gruptan kişi bedelli askerlikten yararlanabilecek. Ancak bu kişilerin daha önce fiili askerlik hizmetine başlamamış olması gerekiyor.

Bedelli Askerlikte Kontenjan Sınırlaması

Bedelli askerlikten yararlanacak yükümlülerin sayısı Genelkurmay Başkanlığı ile koordinasyon içinde Bakanlıkça belirlenecek. Belirlenen kontenjan dahilinde bedelli askerlik hizmeti kapsamında sınıflandırılan yükümlüler, belirtilen kurallar dahilinde temel askerlik eğitimlerini tamamlayacaklar.

Vatandaşlık Durumu Değişiklikleri

Yönetmelikteki diğer önemli bir madde ise Türk vatandaşlığından çıkan ya da çıkarılan yükümlülerle ilgili. Bu kişilere, tekrar Türk vatandaşlığını kazandıklarında bedelli askerlikten yararlanabilmeleri için yeni bir hak verilmeyecek.