KOTA UYGULAMASI GELİYOR
Hazine ve Maliye Bakanlığı, işlenmemiş altın ithalatına kota uygulaması getirerek cari açığı kontrol altına alma peşinde.
Cari Açıkta Altın Etkisi
İşlenmemiş altın ithalatının cari açık üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmayı amaçlayan Hazine ve Maliye Bakanlığı, bu kapsamda “kota uygulaması”na gidilmesi için adımlar atıyor. Bakanlık, dış ticaret ve ödemeler dengesi üzerindeki olumsuz etkileri göz önünde bulundurarak konuya çözüm odaklı bir yaklaşımla eğiliyor.
İhracatçılar Koruma Altında
Bakanlık yetkilileri, alınan tedbirlerde ihracatçıların korunması adına gerekli hassasiyeti gösteriyor. İşlenmemiş altın ithalatında uygulanacak kota uygulaması, Türkiye’nin döviz rezervlerini de destekleyecek şekilde tasarlanıyor. Bu konuda mevzuat çalışmaları ise Ticaret Bakanlığı ile birlikte kısa süre içinde tamamlanması bekleniyor.
Kota Nasıl Tahsis Edilecek?
Borsa İstanbul AŞ üyesi kıymetli madenler aracı kuruluşları tarafından gerçekleştirilen işlenmemiş altın ithalatına uygulanacak olan kotalar, geçmiş yıllardaki ithalat miktarlarına bakılarak belirlenecek. İthalat ve borsa işlemleri göz önünde bulundurularak bu kota miktarları tahsis edilecek.
Kota Dışında Kalan İşlemler
Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamındaki ithalatlar, yeni kota uygulamasının dışında tutulacak. Böylece altın üretimi ve ticaretini teşvik eden adımlar atılmış olacak. Ek olarak, bedelsiz ihracat kapsamında gelen ve şirketlerin yurt dışından sermaye olarak getirdiği altınlar da bu kota kapsamı dışında kalacak.
Altın İthalatında Son Rakamlar
Türkiye'nin altın ithalatı, ocak-temmuz döneminde bir önceki yıla göre yüzde 5,1 artarak 217 milyar 52 milyon dolara ulaştı. İşlenmemiş altın ithalatı ise yüzde 180 artış göstererek 19,4 milyar doları buldu.