TİCARİ KREDİ İŞTAHI DİBİ GÖRDÜ

Bankacılık sektöründe ticari kredilerin büyümesi alarm verici hızla düşüş gösterdi; özel bankalar bu daralmada başı çekiyor.

Büyümedeki Yavaşlama Rüzgarı

Bankacılık sektöründe ticari kredilerde büyüme hızı son 4,5 yılın en düşük seviyesini gördü. Yüzde 4,61'e kadar gerileyen bu oran, Mayıs 2021'den bu yana kaydedilen en yavaş büyüme olarak kayıtlara geçti.

Özel Bankalarda Alarm Durumu

Özel bankalarda ticari kredi konusundaki iştah azalmaya başladı. Bu bağlamda, ticari kredilerdeki daralma, 13 haftalık yıllıklandırılmış kur etkisinden arındırılmış olarak yüzde 12,11 seviyelerine ulaştı. Bu, son dört buçuk yılın en büyük daralması anlamına geliyor.

Merkez Bankası'ndan Dengelenme Hamlesi

Merkez Bankası'nın yeni başkanı Gaye Erkan, kredi genişlemesine yönelik endişeleri dile getirerek faiz artışını ve seçici kredi sıkılaştırma kararlarını savundu. Bu adımların iç talebi dengelemesi ve enflasyonist etkileri kontrol altına alması bekleniyor.

Tüketici Kredilerinde Frenleme Dönemi

Ticari kredilerdeki yavaşlamanın yanı sıra tüketici kredilerinde de benzer bir trend gözlemleniyor. Özellikle kamu bankaları, tüketici kredilerinde büyüme hızını sert bir şekilde düşürdü. Bu düşüş, 13 haftalık yıllıklandırılmış, arındırılmamış verilere göre yüzde 16,44 seviyelerine indi.