TELEFONDA FİYAT

İkinci el otomobil satışında yasaklara rağmen fiyat oyunları bitmek bilmiyor: İlanlar telefonla detaylandırılıyor.

Telefonla Fiyat Taktiği

Ticaret Bakanlığı'nın, ikinci el otomobil satışlarında fahiş fiyatları engellemek için getirdiği yasaklar, fırsatçıları durduramıyor. Bakanlığın "6 ay ve 6 bin km" kuralını delmeye çalışan satıcılar için öngördüğü 300 bin lira cezadan kaçınmak isteyenler, yeni yöntemler geliştirdi. İlanlara liste fiyatını yazan satıcılar, fiyat detaylarını ilanlarda değil, telefonla veriyor.

İlanlar Yanıltıcı

Türkiye'nin önde gelen ikinci el otomobil satış siteleri, bu yeni hileyi kullanan ilanlarla dolup taşıyor. Arabalarını liste fiyatının üzerinde satmak isteyen satıcıların ilanlarına baktığınızda, fiyatın gerçek olmadığını anlıyorsunuz. Birçok ilanda, "Detaylar telefonda verilecektir" ya da "aracın fiyatı piyasa koşullarına göre değişebilir" ifadeleri yer alıyor.

Liste Fiyatı Oyunu

2023'te satın alınan otomobillerin liste fiyatı, kur artışı ve enflasyon sebebiyle kısa sürede birkaç kez yükseldi. Bakanlık kuralına göre, satıcıların otomobili aldığı tarihteki liste fiyatı değil, satış yapmak istedikleri dönemdeki liste fiyatı dikkate alınıyor. Ancak fırsatçılar, bu fiyatın bile üzerinde bir tutar talep ederek ikinci el otomobil piyasasındaki fiyat artışını sürdürüyor.

Bakanlıktan Vatandaşa Uyarı

Ticaret Bakanlığı, haksız fiyat ve stokçulukla mücadelede 118 milyon 799 bin lira, liste fiyatının üzerinde ilan verenlere ise 35 milyon 447 bin lira ceza kesti. Bakanlık ayrıca, vatandaşları yasadışı satıcıları bakanlığa bildirmeleri konusunda uyardı.