PARSEİD ŞÖLENİ İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI

​​​​​​​12-13 Ağustos gecesi, gökyüzünde ateş topu andıran Perseid meteorları saatte 60-100 arasında ışık iziyle dans edecek.

Yılın Gökyüzü Gösterisi Başlıyor

Dünya atmosferine saniyede 59 kilometre hızla girecek olan Perseid meteorları, 12-13 Ağustos gecesi en yoğun dönemine ulaşarak göz kamaştırıcı bir manzara sunacak. Bu meteor yağmuru, halk arasında 'yıldız kayması' olarak bilinen fenomenin en görkemli örneklerinden biri.

Gökyüzündeki Olağanüstü Olaylar

TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi’nin (TUG) 2023 Gök Olayları Yıllığı'na göre, kuyruklu yıldızların binlerce yıl önceki geçişlerinden arta kalan parçacıkların neden olduğu meteor yağmurları, her yıl 8 defa gerçekleşiyor. Bu gök olayları arasında Quadrantid, Lyrid, EtaAquarid, Delta Aquarid, Perseid, Orionid, Leonid ve Geminid gibi meteor yağmurları bulunmaktadır. Bu olağanüstü gösterilerin en çarpıcı olanı ise 14 Temmuz'da başlayıp 1 Eylül'e kadar devam eden Perseid meteor yağmuru.

Aydınlık Olmayan Bir Gecede, Işık İzleri Daha Belirgin Olacak

Perseid meteor yağmuru sırasında, 12-13 Ağustos gecesi Ay'ın sadece yüzde 10'luk kısmının aydınlık olacak olması, gökyüzündeki ışık izlerini daha da belirgin kılacak. Parlaklık seviyeleri eksi 3 kadire ulaşabilecek bu meteorlar, ateş topu andıran etkileyici ışık izleri oluşturacak. Bu doğa olayını gözlemlemek isteyenlerin, yapay ışıklardan uzakta, 00.00 ile 04.00 saatleri arasında gökyüzüne odaklanmaları öneriliyor.