GAYRİMENKUL DEĞERLEME ALANINDA BİLİRKİŞİ UYGULAMASI BAŞLADI

Gayrimenkul değerleme alanında özel hukuk tüzel kişi bilirkişiliği uygulaması bugün itibarıyla ülke genelinde başladı.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un katılımıyla Ankara 34. İcra Müdürlüğünde taşınmaz değerleme alanında özel hukuk tüzel kişi bilirkişiliği uygulaması başlatıldı. "Tüzel Kişi Bilirkişiliği Tanıtım Toplantısı"nda konuşan Bakan Tunç, bilirkişiliğin yargı açısından önemli olduğunu, mahkemelerin maddi gerçeğe ulaşabilmek için teknik ve uzmanlık gerektiren konularda bilirkişilere başvurduğunu ifade etti.

Bilirkişilik Kanunu ile bilirkişiliğin yeniden düzenlendiğini ve tüzel kişiler tarafından da bilirkişilik yapılabileceğinin kanunda yer aldığını ifade eden Tunç, bilirkişilik müessesine önem verdiklerini, Yargı Reformu Strateji Belgelerinde de bu kapsamda hedeflerin bulunduğunu vurguladı.

"Yargının hızlanması açısından önemli"

Özel hukuk tüzel kişi bilirkişiliğinin Ankara, Antalya ve İstanbul'da pilot olarak uygulandığını, uygulamanın verimli gittiğini belirten Bakan Tunç, bugün itibarıyla gayrimenkul alanında özel hukuk tüzel kişi bilirkişilik uygulamasının ülke genelinde başlatıldığını söyledi. Ek rapor alınması noktasında sayıların aşağıya indiğine işaret eden Bakan Tunç, "İlk raporla yargının tatmin olduğunu görmüş oluyoruz. Binde yaklaşık 10-15 civarında dosyanın ek rapora gittiğini görüyoruz. Bu da tabii süre açısından, yargının hızlanması açısından önemli bir husus. Makul sürede yargılanma açısından da önemli bir husus. Bugün itibarıyla gayrimenkul değerleme anlamında Ankara icra dairesinde bu uygulamayı başlatıyoruz. Önümüzdeki aylarda da yine özellikle muhasebe, araç değerleme alanında da bu uygulamayı başlatmış olacağız." dedi.