43 MEZARLIKTA OSMANLI DÖNEMİNE AİT MEZAR TAŞLARI İNCELENDİ

Pamukkale Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü, Çal Belediyesi’nin destekleriyle ilçe genelindeki 43 mezarlıkta Osmanlı dönemine ait mezar taşlarıyla ilgili yüzey araştırması yaptı. Osmanlı dönemine ait 2 bin 500 mezar taşı incelenerek, kayıt altına alındı.

 

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Beyazıt ve 8 kişilik ekibiyle Çal’ın tarih ve kültürel hayatına ışık tutacak çalışmalarını sürdürüyor. Ekibin ulaşım, yemek, barınma ve araç-gereç ihtiyaçları ise Çal Belediyesi tarafından karşılanıyor. Ekip, 3 hafta içinde 43 mezarlıkta 2 bin 500 Osmanlı dönemine ait mezar taşı tespit etti. Mezar taşları okundu ve hepsi de kayıt altına alındı. Sonuçlar kitap haline getirilecek ve yöre insanı atalarına ait mezarları bulmuş olacak.

43 MEZARLIKTA OSMANLI DÖNEMİNE AİT MEZAR TAŞLARI İNCELENDİ

MEZARLARIN KİME AİT OLDUĞU BELİRLENECEK

Belediye Başkanı Fethi Akcan, PAÜ ile işbirliği içinde yapılan çalışmanın Çal’ın tarihi ve kültürel dokusu adına çok önemli olduğunu vurguladı. Akcan, “43 mezarlıkta tespit edilen 2 bin 500 mezar taşı PAÜ ekibi tarafından tek tek okundu ve kayıt altına alındı. Atalarımızın mezar taşlarının kime ait olduğu tespit edildi. Bu çalışma Çal’ın tarihi ve geçmişteki kültürel dokusu adına çok önemli. Bu mezarlar korunacak. Çünkü, mezarlıklar, bir milletin tapu senedidir” dedi.

43 MEZARLIKTA OSMANLI DÖNEMİNE AİT MEZAR TAŞLARI İNCELENDİ

“İNSANLAR, ATALARININ MEZARLARINI BULABİLECEK”

Yaptıkları bilimsel çalışmaya katkıda bulunan Akcan’a ve yöre halkına teşekkür eden Prof. Dr. Mustafa Beyazıt, bu yıl Çameli İlçesi’nde de  Osmanlı dönemine ait bin mezar taşını kayıt altına aldıklarını söyledi. Prof. Dr. Beyazıt, “İncelediğimiz mezar taşlarının kime ait olduğunu belirledik. Bu çalışma kitap haline getirilecek. Günümüz gençleri, 5-6 kuşak öncesi atalarının mezarlarını bulabilecek. Mezar taşları sadece insanların kimliğini değil, o dönemin sosyal-kültürel hayatını da anlatıyor. Dini inaçlarını tespit ediyoruz. Osmanlı Türkçesi’ni hatırlıyor, Türkçe’nin ne kadar zengin dil olduğunu görüyoruz. Çal’da 2 bin 500 Çallı’nın mezar taşını kayıt altına aldık. Çok verimli bir çalışma oldu” diye konuştu. PAÜ ekibinin Çal mezarlıklarındaki çalışması bu hafta sonu tamamlanacak.

43 MEZARLIKTA OSMANLI DÖNEMİNE AİT MEZAR TAŞLARI İNCELENDİ