SÜTTE ALARM!

Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı verilere göre, haziran ayında içme sütü üretiminde yüzde 11,2'lik bir düşüş yaşandı.

Süt ve süt ürünleri üretiminde yaşanan dramatik azalma, hem üreticinin hem de tüketicinin cebini yakıyor. Hayvancılıkta yaşanan ve henüz bir çözüme kavuşmayan kriz, süt ve süt ürünlerinin üretimini olumsuz etkiliyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) son açıkladığı verilere göre, haziran ayında içme sütü üretiminde yüzde 11,2'lik bir düşüş yaşandı. Yılın ilk yarısında ise en ciddi gerileme yüzde 15,2 ile tereyağında gerçekleşti.

TÜİK VERİLERİ ENDİŞE VERİCİ

TÜİK’in 2023 Haziran ayına ait verilerine göre; inek peyniri üretimi yüzde 12,9, ayran üretimi yüzde 4,1 ve tereyağı üretimi yüzde 3,3 oranında artarken, yoğurt üretimi yüzde 5,3 ve içme sütü üretimi yüzde 11,2 azaldı. Ocak-Haziran dönemine baktığımızda, inek peyniri üretimi yüzde 8,4, ayran üretimi yüzde 5,8 artış gösterirken, tereyağı üretiminde yüzde 15,2'lik bir düşüş dikkat çekiyor.

PERAKENDE FİYATLARDA ARTIŞ SÜRÜYOR

Sektördeki üretim maliyetlerinin yükselmesi, perakende fiyatlara da yansıyor. Öyle ki, yaygın markaların 1 litre sütü 24-27 TL arasında değişen fiyatlarla satılıyor. 2 kiloluk kova yoğurtlar bir yıl içerisinde 19 liradan 60 liraya yükselirken, 400 gram beyaz peynirin kilosu 110 liradan başlıyor.

ÜRETİCİNİN CEBİ YANIYOR

Vatandaşın hissettiği bu pahalılık, maalesef üreticinin kazancına yansımıyor. Ulusal Süt Konseyi’nin açıklamasına göre, bir litre çiğ sütün üretim maliyeti 10,54 TL. Üreticinin sattığı çiğ süt satış fiyatı 11,50 TL'ye çıkmasına rağmen, üretici tarafından beklenti fiyatının 14-15 TL olması yönünde.