YANGININ YAYILMASINI ÖNLEMEK MÜMKÜN!

Sanayi kuruluşlarında çıkan yangınlara ilişkin açıklama yapan TMMOB Denizli İl Koordinasyon Sekreteri Mehmet Sarıca, gerekli önlemlerin alınması durumunda, yangını başlarken söndürmenin, yayılmasını önlemenin ve etkilerini en aza indirmenin mümkün olduğunu belirterek, kamu güvenliği için her zaman görev almaya hazır olduklarını söyledi.

TMMOB Denizli İl Koordinasyon Sekreteri Mehmet Sarıca, gerekli önlemlerin alınması durumunda, yangını başlarken söndürmenin, yayılmasını önlemenin ve etkilerini en aza indirmenin mümkün olduğunu belirterek, kamu güvenliği için her zaman görev almaya hazır olduklarını söyledi.

Sarıca, TMMOB Denizli İl Koordinasyon Kurulu adına Denizli Gazeteciler Cemiyetinde düzenlediği basın toplantısında geçtiğimiz haftalarda sanayi kuruluşlarında çıkan yangınların ciddi maddi hasarlara sebep olduğunu, tek sevindirici olayın can kaybının yaşanmamış olması olduğunu ifade etti.

Yangınlardan etkilenen firma ve çalışanlarına geçmiş olsun dileklerini ileten Sarıca, "Yangının ortaya çıkmasını yüzde 100 engellemenin mümkün olmadığının bilinci ile gerekli önlemlerin alınması durumunda, yangını başlarken söndürmek, yayılmasını önlemek ve etkilerini en aza indirmek mümkündür. Yangın güvenliği çok kapsamlı bir konudur ve şehir plancılığı, mimarlık ve mühendislik başta olmak üzere birçok meslek disiplinini içinde barındırır. Endüstriyel yangın güvenliğinde, tesisler tehlike sınıfına göre değerlendirilmeli ve önlemler bu doğrultuda alınmalıdır. Yangın söndürme sistemlerinin uluslararası kabul görmüş standart ve teknik şartnameler çerçevesinde sürekli olarak bakım ve periyodik kontrollerinin yapılarak işler durumda kalması sağlanmalıdır. Çalışmayan yangın algılama, söndürme sistemleri ve uygun olmayan yapısal önlemler yangın esnasında işe yaramayacağı gibi çok daha vahim sonuçlara sebebiyet verebilecektir." dedi.

YANGININ YAYILMASINI ÖNLEMEK MÜMKÜN!

MAHALLE ARALARINDA SANAYİ TESİSLERİNE RUHSAT VERİLMEMELİ

Endüstriyel tesisler kurulurken ve devamında yangına karşı alınması gereken önlemleri sıralayan Sarıca, "Sanayi tesisleri ve imalathane türü işletmeler toplu yaşam ve iskân alanlarının dışına çekilmeli, mahalle araları ve konutların olduğu alanlarda sanayi işletme ruhsatları verilmemelidir. Kurulacak endüstriyel tesisin projelendirilmesi aşamasında, yerleşim yerlerine mesafesi, tesise ulaşım yolları, oluşabilecek yangının çevreye yayılma ihtimalleri göz önüne alınmalı, acil durum ekiplerinin tesise ulaşma süreleri hesaplanmalıdır." diye konuştu.

Yangın güvenlik önlemlerinin aktif ve pasif olarak ikiye ayrıldığına işaret eden Sarıca, "Aktif önlemler yangın esnasında devreye girerek yangını kontrol altına alan veya söndüren, yangın dumanını kontrollü bir biçimde yapı dışına gönderen sistemlerdir. Pasif önlemler yapının geometrisi, yüksekliği, cephe mesafeleri, yangın kompartıman alanları, depolama şekli gibi parametrelerden yola çıkılarak yapılmalıdır. En bilinen önlem, yangına dayanıklı izolasyon malzemeleri kullanılmalıdır. Tesise ait projelerin, yönetmelik ve standartlara uygun olarak yapılıp yapılmadığı incelenmeli, hesaplamaların ve tasarım kriterlerinin işletmenin kullanım amacına uygunluğu kontrol edilmelidir." ifadelerine yer verdi.

YANGININ YAYILMASINI ÖNLEMEK MÜMKÜN!

GÖREV ALMAYA HAZIRIZ

Tesise ait söndürme sistemi seçimi ve Yangın Tesisatı projelerinin, yapının mimari boyutlarına, konumuna ve kullanım amacına uygun olarak yetkili makine Mühendislerince yapılması gerektiğini vurgulayan Sarıca, endüstriyel tesislerde yanıcı, yakıcı, parlayıcı, patlayıcı ve oksitleyici birçok kimyasal maddenin bulunabildiğini işaret ederek, "Tesiste depolanan madde, depolama şekli ve depo büyüklüğü yangın yükünü ve yangının yayılma hızını değiştirebilmektedir. Bu durumlar yangın öncesi ve sonrası tedbirler için göz önünde bulundurulmalıdır. Yangın uyarı ve algılama sistemleri mutlaka tesis edilmeli ve diğer güvenlik sistemleri ile entegrasyonları sağlanmalıdır. 'İş ekipmanlarının kullanımında sağlık ve güvenlik şartları yönetmeliği' gereği yangın algılama ve uyarı sistemlerinin periyodik kontrolleri yetkili olan; elektrik mühendisleri, elektrik-elektronik mühendisleri tarafından yapılmalı, raporlanmalıdır. Yapı, yapı kullanma izin belgesi aşamasında ilgili idaresince ve yapı denetim kuruluşunca da yetkin elemanlar tarafından kontrol edilmelidir. Aynı hassasiyet ilgili kurumların işyeri açma servisince de gösterilmelidir. Son olarak, itfaiye teşkilatları, meslek odaları, Sanayi Bölge Müdürlükleri ve İş Teftiş Kurulu arasında yapılacak işbirliği protokolleri ile, kamusal denetim sağlanmalı ve nihai çözümlere yönelik adım atılmalıdır. Yangın söndürme sistemlerin yıllık periyodik kontrollerinin yapılması konusunda, uzman mühendislerimizle kamu güvenliği için her zaman görev almaya hazır olduğumuzu bir kez daha kamuoyu ile paylaşıyoruz." ifadelerine yer verdi.