İKİNCİ EL OTOMOBİL FİYATLARINDA SON DURUM

Denizli Otomobilciler Derneği Başkanı ve Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Necip İrdem, ikinci el otomobil fiyatlarının düşmeye başladığını söyledi.

Otomotiv sektöründe değişim yaşandı. Krediye erişim zorlukları, tedarik sıkıntısının azalması gibi faktörler, ikinci el otomobil piyasasında yavaşlamaya neden oldu. Denizli Otomobilciler Derneği Başkanı ve Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Necip İrdem, ikinci el otomobil fiyatlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. İkinci el otomobil fiyatlarının düşmeye başladığını ifade eden İrdem; “Bunun en büyük etkenlerden biri; kredilerin komple kapatılması oldu. Hiçbir arabaya artık kredi verilmiyor. Bunun yanında 6 ay ve 6 kilometre kuralının tekrar yürürlüğe girip uzatılması, sıfır arabaları internete koyanlara ceza kesilmesi gibi nedenlerle bu işten para kazanan rantçılar, artık araba alıp internette satamıyorlar. Piyasa dengesi duraklamaya girdi. Sıfır arabalar gelmeye başladı. Aradaki rantçılar çekildi. Bu yüzden piyasa biraz durağanlaştı” dedi.

“FİYATLARIN TEKRAR YÜKSELECEĞİNİ SANMIYORUM”

Yaşanan durağanlık daha da ilerleyeceğini ifade eden İrdem; “Bu durgunluk uzun süre sürecek gibi görünüyor. Fiyatların tekrar yükseleceğini pek sanmıyorum. 1 milyona araç alıp, 1 milyon 200 bin-1 milyon 500 bine araç satan insanlar vardı. Mesleği galericilik olmayıp, parası olup ya da bankadan kredi alan insanların kar marjının çok büyük olması, piyasayı bu hale getirdi. Bakanlık devreye girdi. Artık sıfır arabayı 6 ay geçmeden ilana konulmuyor. Satış yapılamıyor, noter engelliyor. İnternete konulduğunda bakanlık ceza kesiyor. Bu kişiler, arabayı satamadılar ve fiyatları geri çekmeye başladılar” diye konuştu.

“İBRE AŞAĞI DÖNDÜ”

Pandeminin sona ermesinin ardından sıfır araçların piyasaya çıkmaya başladığını söyleyen İrdem; şunları aktardı: “Fiyatlar afaki şişmişti. Bu işin bir döngüsü olacaktı ve döngü başladı. Şimdi ibre aşağı döndü. Daha da devam edecek. Sıfır arabaya rağbet biraz daha azalır. İkinci eldeki piyasa biraz daha durulur. Bu saatten sonra sadece ihtiyacı olan insanlar araba alır. Artık yatırımcı araba almaz. Öte yandan en düşük sıfır araba fiyatları ise 1 milyondan başlıyor.”