EV SAHİPLERİNİN KİRAYI ARTIRMAK İÇİN YENİ YÖNTEMİ
Ev sahipleri, kiracılardan geriye dönük ödeme talep edebilecekleri yeni bir yönteme başvuruyor: 'Sözleşme Uyarlama Davası'.

Kira Anlaşmazlıklarında Yeni Dönem
Ev sahipleri ve kiracılar arasında kira artışı konusunda yaşanan anlaşmazlıklar mahkemelere yansıyor. Son dönemde ev sahiplerinin yoğun olarak tercih ettiği "sözleşme uyarlama davası", geriye dönük ödeme talep etme hakkı sağlıyor.
Adliyeler Ev Sahibi-Kiracı Davalarıyla Dolup Taşıyor
Son dönemlerde en çok tahliye ve kira tespit davalarının açıldığı gözlenirken, ev sahipleri artık "sözleşme uyarlama" davalarına daha fazla ilgi göstermeye başladı.
Avukat Umut Metin konuyla ilgili olarak, "Kira uyarlama davaları, sözleşme kurulduktan sonra meydana gelen olağanüstü değişimlerden kaynaklanan davalar. Sözleşme bedelindeki bu değişim, kiracının artık bu bedeli ödemesini bekleyemeyeceğimiz anlamına geliyor." şeklinde değerlendirmelerde bulundu.
Uyarlama Davasının Popülaritesi Artıyor
Kira tespit davaları için en az 5 yıl bekleme şartı bulunmuyor. Ancak, sözleşme uyarlama davalarında böyle bir bekleme süresi yok ve sözleşmenin başladığı yıl dahi bu dava açılabiliyor.
Yüzde 25'lik Düzenleme Uyumu Bozdu
Metin, ev sahiplerinin genellikle dava açmadan önce noter kanalıyla bir ihtarname çektiğini belirterek, "Yüzde 25'lik düzenleme yapılmasının ikinci yılda da devam etmesi, mülk sahipleri ile kiracılar arasındaki uyumu kaldırdı. Kirada yaşanan bu rakam tartışması nedeniyle ek dava ihtiyacı ortaya çıktı." ifadelerini kullandı.
Dava süreçleri genellikle 2-3 yıl sürüyor. Eğer dava sonucu ev sahibi haklı bulunursa, kiracı geriye dönük toplu bir ödeme yapmak zorunda kalıyor. Ancak, bu ödemeyi talep edebilmek için ev sahiplerinin öncelikle bir ihtarname çekmesi ve kira artışı talebinde bulunması gerekiyor.