ENDER TÜR DENİZLİ’DE ARAŞTIRILIYOR

​​​​​​​Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP) ve Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (ISUBÜ) iş birliğinde oluşturulan Anadolu Parsı Araştırma Ekibi, Denizli'de kurdukları fotokapanlarla gözlem ve inceleme yapacak.

Biyoçeşitlilik açısından Türkiye'nin en önemli yırtıcı memeli türü olan Pars (Panthera pardus), Anadolu tarih ve kültüründe de önemli bir değere sahip. 1974'te Ankara ili Beypazarı ilçesinde görülen son pars bireyinden sonra, 2019 yılı ağustos ayında Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğü tarafından koruma amaçlı kurulan fotokapanlar vasıtasıyla Akdeniz Bölgesi'nde ilk bilimsel görüntüsü elde edildi. Türün ilk net fotokapan videosu ise 2019 Ekim ayında kaydedildi. Parsın 45 yıl sonra varlığının yeniden Akdeniz Bölgesi doğal alanlarında sağlam kanıtlarla tespit edilmesinin Türkiye'nin biyoçeşitliliği açısından çok önemli bir gelişme olduğu değerlendiriliyor.

PROJE TÜBİTAK TARAFINDAN DESTEKLENİYOR

Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP) ve Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (ISUBÜ) iş birliğinde 2019 yılında Pars (Panthera pardus) araştırmaları başlatıldı. Pars'ın (Panthera pardus) Tür Eylem Planlarına veri oluşturacak arazi çalışmalarının yapılması ve potansiyel habitatlarda yayılış gösteren yeni bireylerin tespiti ve aktüel yayılış haritasının oluşturulması hedefiyle, 2022'de Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi tarafından "Pars'ın (Panthera pardus) Akdeniz ve Ege Bölgesindeki Yayılışının Araştırılması" isimli proje TÜBİTAK'a sunuldu ve destek almaya hak kazandı.

Bursa Teknik Üniversitesi, Düzce Üniversitesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliğinden akademisyenlerin oluşturduğu, Projenin Yürütücülüğünü Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Orman Fakültesi Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Yasin Ünal'ın yaptığı proje ekibi, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü iş birliğinde 2023-2025 yılları arasında, Ege ve Akdeniz bölgesinde yeni pars kayıtlarının alınması, uygun habitatların belirlenmesi, yayılış haritalarının oluşturulması, pars ve habitatları üzerindeki kısıtlayıcı faktörler ile etki düzeylerinin araştırılması ve popülasyonunun korunması için yeni stratejiler geliştirip çözüm önerileri sunulmasına yönelik çalışmalar gerçekleştiriyor.

DENİZLİ'DE ARAŞTIRILIYOR

Bu kapsamda TÜBİTAK destekli proje ekibi Denizli'de de çalışmalara başladı. Denizli DKMP Şube Müdürü Hamdi Akan ile görüşen Dr. Öğretim Üyesi Yasin Ünal, Ahmet Koca, Mevlüt Zenbilci, Aytekin Karaşahin ve Halis Mümin Yılmaz'dan oluşan Anadolu Parsı Araştırma Ekibi, Denizli'nin farklı noktalarında araştırmalarda bulundu. Ekip, Anadolu parsını gözlem ve izleme yapmak üzere Honaz Dağı Milli Parkına fotokapanlar kurdu. Denizli DKMP Şube Müdürlüğü tarafından da proje ekibine gerekli teknik destek verildi.