ALEVLERE KARŞI MÜCADELEDE GÖREV YAPIYORLAR

Orman Genel Müdürlüğünce (OGM) Denizli ve Uşak'ta yangınlara karşı hassas ormanlık alanlara inşa edilen 161 yangın havuz ve göleti, helikopterler ile arazözlerin alevlere müdahale için ihtiyaç duyduğu suyun temininde büyük katkı sağlıyor.

Sıcak yaz aylarında orman yangınlarıyla mücadelede en hayati unsurlardan biri, ısının düşürülmesi için doğrudan su ile müdahale olup, yangınla mücadele eden helikopter ve arazözlerin en yakın yerden su alarak alevlere müdahalede bulunmaları gerekiyor. Bu kapsamda Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Orman Genel Müdürlüğü, orman yangınlarıyla mücadelede büyük bir gereksinimi karşılayan yangın havuz ve göletlerinin yapımını ilk defa 2003-2004 yıllarında başlattı.

Denizli Orman Bölge Müdürlüğü de yangına hassas orman varlığını dikkate alarak, göl, gölet veya baraj gibi su kaynaklarına uzak alanlarda yangın havuzları inşa etti. Denizli'de 133, Uşak'ta 28 olmak üzere bölgede bulunan 161 yangın havuzu, yangınlara daha etkili müdahaleye imkan sağlıyor. Her yıl bu tesislerin bakımını yaparak faal halde kalması için çalışma yürüten ekipler, orman yangını riskinin arttığı dönem öncesinde bütün yangın havuzlarını rutin olarak kontrol ediyor. İhtiyaç halinde bunların bakımları yapılarak su seviyesi azalan havuzlara takviyede bulunuluyor. Ormanların içerisine tesis edilen bu havuzlan sayesinde sorti sayıları artan helikopterlerin yangınlara daha etkili müdahalesi mümkün hale geliyor.

Denizli Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri, orman yangınlarıyla mücadele amacıyla yapılan havuzların, ekiplerin yangına müdahale süresini kısalttığını ifade etti. Yetkililer, yangınla mücadele için çok önemli olan havuzların yapısı gereği çok büyük hayati risk taşıdığını belirterek, buralara girmenin ve yüzmenin kesinlikle yasak olduğunu kaydettiler.