“ATIK” DEYİP GEÇMEDİLER, PARAYA ÇEVİRDİLER

Merkezefendi Belediyesi, 4 yılda 25 bin ton atığın geri dönüşümünü sağladı, belediye bütçesine yıllık 430 bin lira kazandırdı. İlçede toplanan yemek atıklarından ise sokak hayvanları için yılda 200 tona yakın mama üretiliyor.

Merkezefendi Belediyesi her yıl 140 bin haneye organik atıklar için siyah, geri dönüşüm için ise mavi renkte 20 milyon poşet dağıtıyor. Atıkların kaynağında ayrıştırılmasını sağlayan sistemle 4 yılda 25,4 bin ton atık toplandı. Sadece geri dönüştürülen ambalaj atıklarından belediye yılda 430 bin liraya yakın gelir elde ediyor. Ekonomik değeri olan elektronik atıkların da değerlendirildiği sistemde geri dönüşümü olmayan atıklar ise enerji üretim tesislerinde yakıt olarak kullanılıyor. Merkezefendi Belediyesi, ilçedeki büyük gıda firmaları ve küçük esnaftan da atık yağları topluyor. Her yıl ortalama 120 tonu bulan bu yağlar bio dizel üretiminde kullanılıyor. Aynı işletmelerden yağ dışında toplanan kuru ekmekler ve diğer yemek atıkları ise mama üretim tesisinde sokak hayvanları için mamaya dönüştürülüyor. Yılda 360 tonun üzerinde atıktan yaklaşık 200 tona yakın mama üretiliyor. Belediye ilaç ve diğer tıbbi atıkların bertarafı için de ayrı bir birim oluşturdu.

GETİRME MERKEZİNDE TOPLANIYOR

İlçenin değerlendirilebilir atıkları her mahallede bulunan mobil atık getirme ünitelerinde toplanıyor. Daha sonra ekipler tarafından Karahasanlı Mahallesi’nde bulunan Atık Getirme Merkezi’nde toplanarak ayrıştırılan atıkların yeniden kullanılması sağlanıyor. 2019 yılından bu yana süren uygulamanın çevre konusundaki hassasiyetlerini yansıttığını belirten Belediye Başkanı Şeniz Doğan; “Çevre dostu, doğayı koruyan ve kaynaklarını doğru kullanan bir belediye olarak bir yandan çalışmalarımızı hayata geçirirken bir yandan da geliştirmeye devam ediyoruz. Bir iklim krizi yaşıyoruz. Bu kriz beraberinde ekonomik, sosyal ve çevresel açıdan ciddi sorunları getiriyor. Yerel yönetimler olarak çevre, doğa ve geri dönüşüm konusundaki tüm sorumluluklarımızın bilincinde olarak çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Sürdürülebilir bir gelecek hedefiyle çalışmalarımıza devam ediyoruz. Doğanın korunduğu, çevrenin temiz olduğu, sağlıkla ve huzurla yaşayacağımız bir dünya dileğiyle” ifadelerini kullandı.