TMO, MISIR ALIM FİYATINI AÇIKLADI

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), geçen yıl ton başına 5 bin 700 lira olan mısır alım fiyatını kilo başına 30 kuruş artış olmak üzere tonunu 6 bin lira olarak belirledi.

TMO, internet sitesinden yaptığı açıklamada, mısır hasadının ağustos ayının ilk haftasında Adana ve Hatay'da lokal olarak başlanmış olup ülke genelinde bugün itibariyle yaklaşık %8 seviyelerinde olduğunu kaydetti. Hasat başlangıcından bugüne kadar piyasaların yakından izlendiği ve piyasaların seyrine göre TMO politikaları oluşturulduğu vurgulanan açıklamada, "2023 yılı mısır üretimimizin geçen yıla göre aynı seviyede 8,5 milyon ton olacağı tahmin edilmektedir. TMO mısır alım fiyatı ton başına 6 bin TL olarak belirlenmiştir." ifadelerine yer verildi.

RANDEVULAR BUGÜN BAŞLAYACAK

Mısır alımlarına ilişkin detaylı bilgilerin yer aldığı açıklamada, "Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı üreticilerden belgelerindeki üretim miktarının tamamı satın alınacaktır. TMO, Türkiye genelinde bulunan işyerlerinde ve protokol imzalanan lisanslı depolarda mısır alım faaliyeti gösterecektir. TMO ile protokol imzalayan lisanslı depoculuk şirketleri www.tmo.gov.tr internet adresinde yayınlanmakta olup üreticilerimiz bu depolara teslim ettiği ürününü Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) olarak TMO'ya satabileceklerdir. TMO, üreticilerimizin iş yerleri önünde uzun süre beklemelerini önlemek amacıyla uyguladığı randevulu alım sistemine devam edecektir. Randevular bugünden (23.08.2023 - saat 10:00) itibaren alınabilecek olup alımlara TMO işyerlerinde 24.08.2023'ten itibaren, lisanslı depolar üzerinden ise yine randevulu olarak 28.08.2023'ten itibaren başlanacaktır." denildi.

ÖDEMELER 30 GÜN İÇİNDE YAPILACAK

TMO iş yerlerinde, pazar günleri hariç, haftanın 6 günü alım yapılacağı belirtilen açıklamada, "Ürün bedeli ödemeleri, ürün teslimatına (TMO ve ELÜS) müteakip 30 gün içerisinde üreticilerin banka hesaplarına aktarılacaktır. Üreticilerimiz lisanslı depolara ürün teslim etmesi halinde; %2 stopaj, %2 SGK prim kesintisi muafiyeti, 25 TL/Ton nakliye desteği (750 TL’ye kadar), araç başına 25 TL analiz desteği, depo kira ücreti desteğinin yanında T.C. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden ürün bedelinin %75’ine kadar sıfır (%0) faizli 9 ay vadeli kredi kullanma imkânları bulunmaktadır. Üreticilerden yapılacak mısır alımlarında borsa tescil ücreti TMO tarafından karşılanacaktır. Geçici alım merkezlerinde Hizmet Bedeli kesintisi (%1) yapılacaktır." ifadeleri kullanıldı.

Üreticilerin alım noktalarında herhangi bir zorlukla karşılaşmamaları için ÇKS bilgilerini güncellemeleri, randevularını mutlaka almaları ve ürünlerini randevu alınan gün getirmeleri, anlaşmalı bankalardan alınacak banka kartı veya banka hesap numaraları ile alım noktalarına gelmeleri, lisanslı depolara ürün teslim edecek üreticilerin Türkiye Ürün İhtisas Borsası (TÜRİB) acentelerine başvurarak TÜRİB'e üye olmaları, ürünün, ofise/lisanslı depolara ürün sahibi tarafından veya vekâlet verilerek getirilmesi gerektiği vurgulanan açıklamada, Halkbank, Vakıflar Bankası, Ziraat Bankası, Akbank, Albaraka Türk, Denizbank, İş Bankası, Şekerbank T.A.Ş., Yapı ve Kredi Bankası olduğu belirtilerek, "Yeni mısır hasat döneminin ülkemize, milletimize hayırlı ve bereketli olmasını dileriz." denildi.