36 BİN KIRTASİYE KEPENK KAPATTI
Son 10 yılda 36 bin kırtasiyenin kapısına kilit vurduğu belirtildi. Fiyat artışları ve online satışların etkisiyle kırtasiyeler zor günler geçiriyor.
Geçen yıla göre yüzde 100'ün üzerinde artan kırtasiye ürün fiyatları, satışların market ve online kanallara kaymasına neden oldu. Bu durum, semt pazarları gibi yerlerde kayıtdışı ve sahte ürün satışlarını artırdı.
İTO BAŞKANI KARVAR'DAN AÇIKLAMA
İTO Kağıt, Kırtasiye ve Ambalaj Meslek Komite Başkanı Muharrem Ender Karvar, son 10 yılda kırtasiye sayısının 40 binli rakamlardan 8 bine kadar düştüğünü belirtti. Karvar, "Bu, en az 36 bin esnafın kapısına kilit vurduğu anlamına geliyor" dedi.
KIRTASİYELERİN PAZAR PAYI AZALIYOR
2017 yılında kırtasiyelerin yazma gereçleri satışındaki payı yüzde 70 iken, 2021'de bu oran yüzde 62'ye geriledi. Muharrem Ender Karvar, kırtasiyelerin payının yüzde 50'lere kadar düştüğünü, indirim marketleri ve online satışların hızla arttığını belirtti.
MERDİVEN ALTI ÜRÜN SATIŞLARI ARTIYOR
Karvar, fiyat hassasiyetinin artmasıyla merdiven altı satışların devam ettiğini, markalı ürünlerin sahtelerinin de yapıldığını ifade etti. Karvar, "Sınırdan bu tarz ürünler geçiyor. Ancak asıl sorun fiyatlar" dedi.
YERLİ ÜRETİCİLER ZORLUK YAŞIYOR
Yerli üreticilerin üretim yapamadığına dikkat çeken Karvar, ithal ürün fiyatlarının arttığını ve bu durumun bir sarmala dönüştüğünü belirtti. Karvar, "Tahminimizden daha sıkıntılı bir sürece giriyoruz" ifadelerini kullandı.
BELEDİYELERİN İHALE POLİTİKALARI
Belediyelerin ihalelerde sadece fiyata odaklandığını belirten Karvar, bu durumun sektörü olumsuz etkilediğini ifade etti. Karvar, "Zamanı, modası geçmiş ürünler piyasaya giriyor" dedi.
KIRTASİYE HARCAMALARI ARTIYOR
Okulların açılmasına sayılı günler kala kırtasiye malzemelerine olan talep artıyor. Geçen yıl Eylül ayında 14,8 milyar TL'lik kırtasiye ürünü satın alındı. Bu rakam, bir önceki yıla göre yüzde 51'lik bir artışı ifade ediyor.