KARA AV SEZONU BAŞLADI

Kara av sezonu kapsamında bıldırcın, üveyik, alakarga, küçük karga, ekin kargası, leş kargası, karabatak, saksağan yaban domuzu ve çakal avı bugün itibarıyla başladı.

Türkiye, doğal yaşamın korunması ve sürdürülebilir avcılığın önemine vurgu yaparak, kara av sezonunu başlattı. Tarım ve Orman Bakanlığı Merkez Av Komisyonu'nun titizlikle hazırladığı yönergeler doğrultusunda, avcılar için yeni bir dönem başladı. Buna göre, bıldırcın, üveyik, alakarga, küçük karga, ekin kargası, leş kargası, karabatak, saksağan, yaban domuzu ve çakal avları artık avcıların hedefinde.

Detaylı Avcılık Planıyla Doğayı Koruma Amacı

Tarım ve Orman Bakanlığı, yaban hayvanlarının biyolojik gelişimlerini iklimsel farklılıklarla birleştirerek avcılık bölgelerini belirledi. Ege, Doğu Akdeniz, Batı Akdeniz, Marmara, İç Anadolu, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Doğu Karadeniz ve Batı Karadeniz bölgelerindeki avcılar, belirlenen türleri sürdürülebilir bir şekilde avlayabilecekler.

Koruma Altındaki Türlerin Belirlenmesi

Av sezonu boyunca, kum kekliği, kınalı keklik ve çil keklik avı 21 Ekim'de (Marmara'da ise 10 Ekim'de) başlayacak. Özel koruma altındaki türlerden olan çil keklik avı ise sadece belirli illerde gerçekleştirilebilecek.

Sakarmeke, sakarca, yeşilbaş, boz ördek, fiyu, çamurcun, macar ördeği, tepeli patka, kılkuyruk, kaşıkgaga, elmabaş patka, çıkrıkçın, suçulluğu, kaya güvercini, tahtalı, karatavuk, öter ardıç ve çulluk avı 14 Ekim'de başlayacak. Öter ardıç ve karatavuk avı ise sadece Antalya'da 6 Ocak 2024'ten sonra yapılabilecek.

Avcılık Limitleri ve Kısıtlamalar

Av Komisyonu tarafından yapılan açıklamada, "Avcılar, avladıkları türlerdeki kotalara ve sınırlamalara uyum sağlamalıdır. Bir avcı, 10 bıldırcın, 3 üveyik, kara tavuk, öter ardıç ve sakarca, 6 tahtalı, 6 kaya güvercini, 5 çulluk, 15 saksağan ve 4 sakar meke avlayabilir. Ancak zehirli veya uyuşturucu maddeler avcılıkta kullanılamaz. Milli parklar, tabiat parkları, tabiat koruma alanları, özel çevre koruma bölgeleri, yaban hayatı koruma ve geliştirme sahaları, yaban hayvanı üretme yerleri ve istasyonları ile yaban hayvanı yerleştirme sahaları koruma altındadır. Bu bölgelerde avcılık yapılmaz ve belli kısıtlamalar geçerlidir." denildi