KAMU GÖREVLİLERİ HAKEM KURULU TOPLANDI

Memur ve memur emeklilerini ilgilendiren Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmelerinde zam konusunda anlaşma sağlanamaması üzerine gözler Kamu Görevlileri Hakem Kuruluna çevrildi. Kurul ilk toplantısını gerçekleştirirken, ay sonunu kadar kararın kararın çıkması gerekiyor.

Memur ve memur emeklilerinin 2024-2025 yıllarındaki mali ve sosyal haklarının belirleneceği 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmelerinin müzakere aşamasında zam oranı konusunda uzlaşmaya varılamaması üzerine Kamu Görevlileri Hakem Kurulu süreci başladı.

Toplu sözleşme masasında yetkili konfederasyon olarak yer alan Memur-Sen, önceki gün Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'na sunulmak üzere başvurusunu önceki gün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na verirken, Hakem Heyeti, Sayıştay Başkanı Metin Yener başkanlığında ilk toplantısını dün gerçekleştirdi. Sayıştay'da yapılan ve 1,5 saat süren toplantıya ilişkin açıklama, Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın'dan geldi.

"TEKLİFİMİZİN OLUMLU SONUÇLANMASINI TEMENNİ EDİYORUM"

Yalçın, sosyal medya hesabından toplantıya ilişkin yaptığı paylaşımda, 7. Dönem Toplu Sözleşme'de genele ilişkin tekliflerde mutabakata varılamaması nedeniyle Kamu Görevlileri Hakem Kurulu sürecinin başladığını belirterek, "2024-2025 yıllarında kamu görevlilerinin mali, sosyal ve özlük haklarını belirleyecek 7. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinde genele ilişkin tekliflerde anlaşma sağlanamadı. 22 gün süren müzakerelerde görüşülen ve ilerleme sağlanan tekliflerimizi Toplantı Tutanağı ile kayıt altına almıştık. Toplantı Tutanağı ile kayıt altına alınan hükümlerin lehe sonuç doğuracak şekilde artırılmasını ve uzlaşılamayan tekliflerin oy birliği ile olumlu sonuçlanmasını temenni ediyorum. 4688 sayılı yasaya göre Hakem Heyeti'in 31 Ağustos tarihine kadar süreci tamamlaması gerekiyor." ifadelerine yer  verdi.

KURULDA KİMLER YER ALIYOR?

Başkanlığını Sayıştay Başkanı Metin Yener'in yaptığı Kamu Görevlileri Hakem Kurulu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Lutfihak Alpkan, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı İsmail İlhan Hatipoğlu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Refik Tuzcuoğlu, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkan Yardımcısı İsa Atçeken, akademisyenler Prof. Dr. M. Fatih Uçan ve Prof. Dr. Fatih Yardımcıoğlu, Memur-Sen Genel Başkan yardımcıları Hüseyin Öztürk ve Soner Can Tufanoğlu, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkan Yardımcısı Türkeş Güney ve KESK Genel Sekreteri Şenol Köksal'dan oluşuyor.

Yaklaşık 4 milyon memur ve 2,5 milyon memur emeklisini ilgilendiren ve 1 Ağustos'ta başlayan toplu sözleşme görüşmelerinde yetkili konfederasyon Memur-Sen, hükümeti temsil eden Kamu İşveren Heyetinin 14 ve 17 Ağustos'taki zam tekliflerini kabul etmemiş, 22 Ağustos'ta sona eren 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmelerinde 2024 ve 2025'teki zam oranında uzlaşma sağlanamamıştı.

Çalışmalarına dün başlayan ve vereceği karara itiraz edilemeyeceği kurulun, kararını vermek için 31 Ağustos Perşembe gününe kadar süresi bulunuyor.