HAKEM KURULUNUN KARARINA TEPKİ: HAKEM DEĞİL NOTER!

Memur ve memur emeklisinin önümüzdeki 2 yılı kapsayan zam oranını karara bağlayan Kamu Görevlileri Hakem Kuruluna Memur-Sen'den eleştiri geldi: "Hakem Değil Noter!"

Yaklaşık 4 milyon memur ve 2,5 milyon memur emeklisini ilgilendiren ve 1 Ağustos'ta başlayan 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşme görüşmelerinin müzakere aşamasında uzlaşmaya varılamayan zam oranı konusu, Kamu Görevlileri Hakem Kurulunun bugün beşincisini yaptığı toplantıda karara bağlandı.

Memur ve memur emeklilerinin 2024-2025 yıllarındaki mali ve sosyal haklarını belirlemek üzere yapılan toplu sözleşme görüşmelerinin müzakere aşamasının anlaşmazlıkta sonuçlanması üzerine, Kamu Görevlileri Hakem Kurulunda 6 üye, hükümetin ikinci teklifinin olduğu gibi kabul edilmesi yönünde oy kullanırken, 5 üye ret oyu verdi, KESK temsilcisi oylamaya katılmadı. 2024 için ilk altı ay yüzde 15, ikinci altı ay için yüzde 10; 2025 için ilk altı ay için yüzde 6, ikinci altı ay için de 5 zam teklifi kabul edildi.

“HAKEM HEYETİ NOTERLİK YAPTI”

Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın, sosyal meda hesabından yaptığı açıklamada, "Hakem yanıltmadı ve yine noterlik yaptı. 5. Dönem Toplu Sözleşmede hakemin kazanımlarımızı yok sayan tavır ve tasarrufundan bu hakem sürecinde bazı farklılıklar olsa da genelde noterlik değişmemiştir. Kamu Görevlileri Hakem Kurulu ismi değişmeli ve Kamu İşvereni Hakem Kurulu olmalı. 4688 Sayılı Yasa mutlaka yeniden ele alınmak zorundadır. Daha öncesinde de işaret ettiğimiz ve altını çizdiğimiz gibi yasanın içeriğinden toplu sözleşme düzenine, örgütlenme özgürlüğünden hakemin yapısına varana kadar tüm boyutlarıyla yeni bir tartışma sürecini başlatıyoruz." ifadelerine yer verdi.

KAMU İŞVERENİ HAKEM KURULU

Memur-Sen'den yapılan açıklamada da "Hakem Değil Noter! 7. Dönem Toplu Sözleşmede genele ilişkin tekliflerde mutabakata varılamaması sonucu başlayan Kamu Görevlileri Hakem Heyeti süreci tamamlandı. Kamu Görevlileri Hakem Kurulu hakemlik sıfatına bir kez daha aykırı hareket ederek kendi varlığını tartışmaya açmış, Kamu İşvereninin son teklifini Memur-Sen üyelerinin red oyuna karşılık oy çokluğu ile aynen kabul ederek adeta noter vazifesi görmüştür. Mevcut tabloda Kamu Görevlileri Hakem Heyeti, "Kamu İşvereni Hakem Kurulu" gibi karar almıştır. Bu nedenle Toplu Sözleşme sistematiğinin en büyük sorunlarından birisinin de Kamu Görevlileri Hakem Kurulu olduğu bir kez daha tescillenmiştir." ifadeleri kullanıldı.