2023-2024 ADLİ YILI BAŞLADI

Yeni ‘Adli Yıl’ın açılışı nedeniyle düzenlenen törende konuşan Denizli Baro Başkanı Adnan Demirdöğer, “Siyasetin elini yargının üstünden çekmesi, yani yargıyı biz yargı mensuplarına bırakması gerekir” dedi.

Adli tatil sona erdi ve 2023-2024 Adli Yıl açılışı sebebiyle Denizli Valiliği önünde tören düzenlendi. Törene; TBMM Başkanvekili ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, CHP Denizli Milletvekili Şeref Arpacı, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Cumhuriyet Başsavcıvekili Vedat Kadri Özüer, Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet Bulut, Denizli Baro Başkanı Adnan Demirdöğer, Pamukkale Kaymakamı Uğur bulut, Pamukkale Belediye Başkanı Avni Örki, Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan, siyasi parti temsilcileri, avukat, hakim ve savcılar katıldı. Atatürk Anıtı’na çelenklerin sunulmasının ardından saygı duruşunda bulunularak, İstiklal Marşı okundu.

“2023-2024 ADLİ YILI’NI KAYGIYLA KARŞILIYORUZ”

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Denizli Baro Başkanı Adnan Demirdöğer; “Ülkemizde hak ve özgürlüklerin teminatı olan avukatların örgütlü gücünü temsil eden bizler, 2023-2024 Adli Yılı’nı umut ve heyecanla değil, kaygıyla karşılıyoruz. Bunun sebebi, sadece avukatlara ait mesleki sorun gibi görünen, ancak artık ulusal çapta bir hak arama özgürlüğün ve adalete erişimin de içinde olduğu adalet krizidir. Mesleğimizi evrensel insan hakları temelinde ve meslek onuruna yaraşır bir şekilde içre etmemiz için; hukukun üstünlüğü, bağımsız yargı ve adil yargılama hakkının hayata geçirilmesi ile savunma hakkına ve avukatlık mesleğine saygı gösterilmesi gerektiği gerekçesinin altını bir kez daha çizmek istiyorum” diye konuştu.

“AVUKATLIK MESLEĞİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ GEREKİR”

Yargı sisteminin sorunlarına değinen Başkan Demirdöğer, “İçinde bulunduğumuz yargın sisteminde, avukatların mesleki tecrübeleri, artık yasalardan ve hukuka yaraşır uygulamalardan değil; ulusal çapta gittikçe büyüyen bir şiddet sarmalından kontrolsüzce açılan hukuk fakülteleri sebebiyle maruz kaldığımız ekonomik sömürü halinden ve adaletin geç ya da hiç tecelli etmediği bir yargı sisteminden gelmektedir. Anılan sorunların ortadan kalkması için ulusal çapta adaletin sağlanması ev avukatlık mesleğinin güçlendirilmesi gerekmektedir. Avukatlık hizmetlerinde kalitenin artırılması hedefine ulaşılabilmesi için atılması gereken ilk adım; hukuk fakültelerine girişte uygulanan yükseköğretim başarı sıralamasının öncelikle 100 bine, ardından kademeli olarak 75 bin ve 50 bine yükseltilmesidir. Hukuk fakültelerine akreditasyon uygulaması getirilmeli, süresi içerisinde şartları sağlayamayan fakülteler kapatılmalıdır. Staj eğitimin içeriğini boşaltan yasal düzenlemelerden vazgeçilmelidir. Bununla birlikte, getirilmiş olan avukatlık sınavının ertelenmeyerek ivedilikle uygulanması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

“SİYASET, ELİNİ YARGININ ÜSTÜNDEN ÇEKMELİ”

Baro Başkanı Demmirdöğer, son olarak şunları kaydetti: “Bir ülkenin yasal savunması ne kadar güçlü, hakim ve savcılar ne kadar bağımsız ise o ülkede adalet, hukuk, eşitlik vardır. Bu nedenle geçen yıl da söylediğim ve her zaman söyleyeceğim gibi siyasetin elini yargının üstünden çekmesi yani yargıyı biz yargı mensuplarına bırakması gerekir. Adalet mülkün temeli; adaletin teminatı da bağımsız ve tarafsız yargı, adil yargılanma hakkının teminatı da savunma hakkı ve bağımsız avukatlık faaliyetidir. Yargının sorgulandığı, adaletin geç tecelli ettiği veya hiç tecelli etmediği bir adli sistemin; mülkün temeli olmayacağı gibi savunma hakkına ve avukatlık mesleğine saygı gösterilmeyen bir yargı sisteminden, adil yargılanma beklenmesi de mümkün değildir. Hukukun üstünlüğünün tesis edildiği, yargının daha az eleştirildiği, mesleki sorunlarımızın çözüme ulaştığı, başta adil yargılama hakkı olmak üzere hak ve özgürlüklerin güvence altına alındığı bir hukuk düzeni için, savunma hakkına ve avukatlık mesleğine gereken saygının gösterildiği bir adli yıl diliyoruz.”

“2023’TE DENİZLİ İKİNCİ TİCARET MAHKEMESİ VE İKİNCİ İDARE MAHKEMESİ AÇILDI”

Yeni adli yılı açılışı nedeniyle kısa bir konuşma yapan Cumhuriyet Başsavcıvekili Vedat Kadri Özüer, “Denizli’de yargı faaliyetleri; ilk derecede adli mahkemeleri, idare ve vergi mahkemeleri ve bölge mahkemeleri olarak sürmektedir. 2023 yılında açılan Denizli İkinci Ticaret Mahkemesi ve Denizli İkinci İdare Mahkemesi, kendi alanlarıyla ilgili bir nebze de olsa yoğun yargısal faaliyeti rahatlatacağı beklenmektedir” dedi.