“DENİZLİ İLE KOSOVA ARASINDA ÇOK GÜZEL KÖPRÜLER KURACAĞIZ”

Denizli'de Avrasya Yönetici Sanayici ve İş Adamları Derneği'nin ev sahipliğinde gerçekleşen ‘Türkiye-Kosova Ekonomik İş Birliği İmkanları Toplantısı’nda konuşan Kosova Demokratik Türk Partisi Genel Başkanı ve Bölgesel Kalkınma Bakanı Fikrim Damka, “Kültürel ve geleneksel anlamda Denizli ile Kosova arasında mükemmel bir uyum var. Denizli ile Kosova arasında çok güzel köprüler kuracağız” dedi.

 

‘Türkiye-Kosova Ekonomik İş Birliği İmkanları Toplantısı’, Avrasya Yönetici Sanayici ve İş Adamları Derneği'nin (AYSİAD) ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Dernek binasında yapılan toplantıya; AYSİAD Başkanı Mahmut Çatlık ve yönetim kurulu üyeleri, Kosova Demokratik Türk Partisi Genel Başkanı ve Bölgesel Kalkınma Bakanı Fikrim Damka, Kosova Prizren İş Adamları ve Esnaf Derneği, Kosova Türkiye Ticaret Odası temsilcileri ve 14 kişilik heyet katıldı. 3 gün boyunca Denizli'de iş dünyası, protokol üyeleri ve sektör temsilcileriyle görüşen ziyaretçiler toplantıda izlenimlerini paylaştı. Toplantıda konuşan AYSİAD Başkanı Mahmut Çatlık, “Denizli'de 3 gün boyunca konuklarımızı ağırladık ve büyük mutluluk duyduk. Denizli'deki iş insanının potansiyelini ve hayallerini ileriye taşıyacak unsurlara imza atmak bizim misyonumuz. Sayın Bakan Damka'ya ve heyetine Denizli'ye geldikleri için minnettarız. Onlar burada Denizlili oldular. Denizli'de gördüklerini ve yaşadıklarını bizlerle paylaşacaklar. Hem kendisine hem de organizasyonda emeği olan AYSİAD ve Eko Avrasya'ya teşekkür ediyorum” dedi.

“DENİZLİ İŞ DÜNYASI İLE TANIŞMAK ÇOK ÖNEMLİYDİ”

Denizli'de olmaktan mutluluk duyduklarını ifade eden Kosova Bölgesel Kalkınma Bakanı Fikrim Damka, “AYSİAD'ın değerli dernek başkanı ve üyeleriyle birlikte olmaktan çok mutluyuz. Denizli'de bizi en iyi şekilde ağırlayan STK, iş insanı ve ismini sayamadığım herkese çok teşekkür ediyorum. Daha önce Eko Avrasya ile yapılan organizasyon çerçevesinde Erzurum'da bulunmuştuk. Şimdi bu ekonomik iş birliği Denizli'ye taşındı. Denizli ile Kosova arasındaki ekonomik iş birliğini geliştirmek ve Denizli iş dünyası ile tanışmak çok önemliydi. Denizli ile Kosova arasındaki ilişki, 3 gün önce başladığımız iş birliği ile başlamadı. Pamukkale Üniversitesi ile Prizren Üniversitesi arasındaki iş birliği daha öncesine dayanıyor. Denizli Büyükşehir Belediyesi'nin geçtiğimiz aylarda düzenlediği tiyatro festivalinde de yer almıştık. Kültürel ve geleneksel anlamda Denizli ile Kosova arasında mükemmel bir uyum var. Denizli ile Kosova arasında çok güzel köprüler kuracağız. Şimdi bu uyumu ekonomiye yansıtmak için çalışmalara başladık. Denizli Ticaret Odası ve Denizli Sanayi Odası ile görüştük, verileri paylaşarak, potansiyel iş imkanlarını konuştuk. Bu bir ilk adım ve tanışma olarak görüyoruz. Ekim ayında da karşılıklı ziyaret planlıyoruz” diye konuştu.

“DAHA GÜZEL YARINLAR İNŞA ETMEMİZ GEREK”

Denizli ile Kosova arasında çok güzel köprüler kuracaklarını belirten Damka, “Eko Avrasya, AYSİAD ve Denizli Büyükşehir Belediyesi ile birlikte daha büyük projeler gerçekleştireceğiz. Burada gençlerle görüştük. Onların Balkanlar ve Kosova'ya özel bir ilgisi var, gençlerimizi oraya götüreceğiz. Orada görmeleri gereken yerler ve deneyimler var. Onları Balkanlardaki topluluklar ve halkla bir araya getirmeyi planlıyoruz. Çünkü oradaki insanlar Türkleri çok seviyor. Gitmediğimiz, görmediğimiz yer bizim değildir. Gençlerimizi Balkanlardaki gençlerle bir araya getirmek istiyoruz. Orada yaşayan ve Türkiye'yi seven birçok insan var. Gençlerimizi bir araya getirerek daha güzel yarınlar inşa etmeliyiz” dedi.

“DENİZLİ İLE KOSOVA ARASINDA 6 MİLYON EUROLUK İHRACAT VAR”

Denizli ile Kosova arasında ekonomik anlamda yapılacak çok iş olduğunu belirten Bakan Damka; “Yaptığımız görüşmeler sonucunda ekonomik anlamda yapacak çok işimiz var. Üniversite hocalarıyla da görüştük. Özellikle finans sektöründe çok güzel projeleri var. Bu projeleri Kosova'ya taşıma fırsatımız olacak. Aramızda tekstil sektöründe çalışan arkadaşlarımız da var. Onlar zaten Denizli ile iş birliği içerisindeler. Denizli ile Kosova arasında 6 milyon euroluk ihracat var. Amacımız bu rakamı artırmak, ancak asıl hedefimiz buradaki sanayi ürünlerinin ve bazı üretimlerin Kosova'ya taşınması. Hedefimiz, Kosova'nın Avrupa'ya açılan bir kapı olmasıdır” ifadelerini kullandı.

KOSOVA'NIN SANAYİDEKİ AVANTAJLARI

Kosova'daki avantajlar hakkında da konuşan Damka, “Hükümet olarak çok düşük vergi oranlarımız var. Kurumlar vergisi %10. Türkiye ile kıyaslandığında enerji fiyatlarımız daha ucuz. Avrupa'ya çok daha yakınız. Maaşlar konusunda ek vergiler yok. Bu fırsatı değerlendirmemiz gerekiyor. Belediyelerle birlikte sanayi bölgelerinde yer tahsisi gibi konuları birlikte görüşeceğiz” şeklinde ifade etti.