ULAŞIM YOKSA TURİST DE YOK!

Pamukkale'nin en çok ziyaret edilen müze ve ören yeri sıralamasında birincilikten ikinciliğe gerilemesinde, hava yolu ulaşımı konusunda yeterli uçak seferinin olmamasının etkili olduğu belirtildi. Denizli Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (DENTUROD) Başkanı Gazi Murat Şen, “Denizli ulaşım fakiri kaldı. Ulaşım yoksa turizm de yok” değerlendirmesi yaptı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre, Konya Mevlâna Müzesi, 2023 yılının ilk 7 ayında 1 milyon 664 bin 437 ziyaretçi ile en çok ziyaret edilen müze olurken, İzmir Efes Ören Yeri 1 milyon 151 bin 511 ziyaretçi ile ikinci, Denizli Hierapolis (Pamukkale) Ören Yeri de 1 milyon 149 bin 843 ziyaretçi ile üçüncü sırada yer aldı. Pamukkale, uzun zaman sonra ören yerleri içerisinde ziyaretçi sayısı bakımından ilk sıradaki yerini Efes Ören Yeri'ne bıraktı.

Denizli Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (DENTUROD) Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Gazi Murat Şen, ilk 7 ayda Kuşadası Limanına 372 bin gemi turu ile yabancı misafir geldiğini, bunun yüzde 90'ının Efes Meryemana Kilisesini ziyaret ettiğini belirterek, "Uzun süre sonra ziyaretçi sayısında Efes, Pamukkale'nin önüne geçti. Denizli ulaşım fakiri kaldı. Ulaşım yoksa turizm de yok" ifadelerini kullandı.

UÇAK SEFERLERİ ARTIRILMALI

Çin Halk Cumhuriyeti'nin Kovid-19 salgını sonrası Mart 2020'de askıya aldığı yabancı ülkelere düzenlenen grup turları yasağını kaldırması, Pamukkale'ye Uzak Doğulu turistlerin gelme beklentilerini artırdı. Kültür turlarına ilgi gösteren Uzak Doğulu turistlerin Türkiye'de en fazla ziyaret ettiği yerlerden biri olan Pamukkale'ye daha fazla Çinli turistin gelmesi için uçak seferlerinin artırılması isteniyor.

Çin ve Uzak Doğu'dan gelecek turist sayısının artması için uçuş bağlantılarının çoğaltılması gerektiğini vurgulayan Şen, "Denizli'ye uçak seferlerinin artırılması gerekiyor. İstanbul'a gelen turistler, Denizli'ye karayolundan ziyade uçakla gelmeyi tercih ederler. Denizli-İstanbul arasındaki uçuşları artırabilirsek daha çok turisti Denizli'de ağırlayabiliriz" dedi.