ASLITEKS, YAPAY ZEKA İLE KUMAŞ KONTROL SİSTEMİ GELİŞTİRDİ
Denizli’nin örme kumaş sektöründe önde gelen firmalarından Aslıteks, TÜBİTAK destekli projesi ile kumaş kalite kontrol sistemi geliştirdi. FRALZ ismi verilen cihaz, yapay zekâ tabanlı görüntü analiz teknikleri ve görüntü iyileştirme yöntemleri kullanarak, kumaş kalite kontrol aşamasındayken hataları tespit ediyor ve ürünün standart hale getirilmesini sağlıyor.

Aslı Tekstil’in Pamukkale Teknokent’te kurulu iştiraki Tarsier Araştırma Geliştirme ve Yazılım A.Ş.’nin geliştirdiği kumaş kalite kontrol sistemi ‘FRALZ’ ticarileşmek için gün sayıyor. CMOS kameralar, aydınlatma kabini ve görüntü işleme ünitesinden oluşan bir sistem olarak geliştirilen ve örme kumaşlar için hasar tiplerini tespit eden yapay zeka sayesinde bugüne kadar insan gücü ile yapılan kalite kontrol uygulamaları yakın bir zamanda tarih olacak ve sistem dijitalleşecek.
FİRE, ZAMAN VE ENERJİDEN TASARRUF SAĞLAYACAK
Global pazarda her geçen gün artan rekabete karşı inovatif yaklaşımların önemini vurgulayan Aslıteks CFO’su Mehmet Uğur Çoban, gerçekleştirdikleri yazılımla yapay zekaya örme kumaşlar için hata tiplerini öğrettiklerini söyledi. Çoban, cihazın, maliyet baskısı ve rekabetin her geçen gün arttığı sektörde örme kumaş firmalarına fire, zaman ve enerjiden tasarruf imkanı sağlayacağını vurguladı.
10 KAMERANIN GÖRÜNTÜSÜ İŞLENİYOR
Cihazın 10 kamera ile görüntü işleme teknolojisi sayesinde tüm kalite kontrolü gerçekleştirdiğini söyleyen Çoban, “ İnsan odaklı yapılan kalite kontrol sistemlerini şu anda yapay zeka ile teknoloji odaklı bir sisteme dönüştürdük. FRALZ, tezgâh izleme ve uzaktan anlık izleme ile kumaşta otomatik kontrol sağlıyor. Yüksek tarama hızı, kurulma kolaylığı, kontrol edilebilir çıktıların elde edilmesi ve düşük bakım maliyeti sağlaması gibi faydalarıyla ön plana çıkan FRALZ’ın ticarileşmesinin ardından kalite standartlarını yükseltecek, verimlilik artırıcı, sürdürülebilir üretimi destekleyici ar- ge yatırımlarımız devam edecek” diye konuştu.