KARŞILIKSIZ ÇEK MİKTARI PATLADI
Denizli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selim Kasapoğlu, Meclis toplantısında finansmana erişimde iyileşmeler olduğunu, ancak piyasaların tam olarak rahatlamadığını söyledi. Karşılıksız çek miktarlarında ciddi bir artış yaşandığını vurgulayan Kasapoğlu, “Denizli'de geçen yıl Ocak-Temmuz döneminde karşılıksız çek miktarı 50 milyon lira iken bu yıl 250 milyon lira seviyesine geldi” dedi.
DSO Meclis Toplantısı Okan Konyalıoğlu başkanlığında gerçekleştirildi. Gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından genel ekonomik durum hakkında koşuşan Yönetim Kurulu Başkanı Selim Kasapoğlu, son bir ayda yönetimin gerçekleştirdiği faaliyetleri ve projelerdeki gelişmeleri meclis üyelerine aktardı. Ankara'da Bakanlıklarda ve TOBB'da yaptığı temaslar hakkında bilgi veren Kasapoğlu ekonomi yönetiminin süreçle ilgili bakış açısını aktardı.
KARŞILIKSIZ ÇEK MİKTARINDA CİDDİ ARTIŞ VAR
Kasapoğlu, finansmana erişimde iyileşmeler gözlendiğini ancak tam anlamıyla piyasaları rahatlatan bir durum olmadığını, bu süreçte piyasaların kaynak yetersizliğinden dolayı birbirini finanse etmeye başladığını vurgulayarak, bu durumun sürdürülebilir olmadığını ifade etti. Karşılıksız çek miktarlarında Denizli gibi birçok sanayi kentinde hızlı bir artışın olduğunu söyleyen Kasapoğlu, 2022 Ocak-Temmuz döneminde 50 milyon civarında olan Denizli'deki karşılıksız çek miktarının 2023 yılının aynı döneminde 250 milyon TL seviyesine geldiğini belirtti.
ÜRETİM MALİYETLERİNDEKİ ARTIŞ SANAYİCİYİ REKABETTE ZORLUYOR
Ankara temasları sırasında üretim maliyetlerindeki artışa da dikkat çektiğini belirten Kasapoğlu, “Son bir yılda ücretler yüzde 110 arttı, kurdaki artış ise yüzde 50. İhracata dayalı sektörlerin bu dengesizliği taşıyabilmesi mümkün değil. Sanayici rekabet edemiyor, ihracat yaptığımız pazarlar da daralmış durumda. Devletin üretim maliyetlerini aşağıya çekerek sanayicisine global piyasalarda rekabet edebileceği ortamı yaratması gerekiyor” dedi.
BÜYÜME RAKAMLARI TÜKETİMLE YÜKSELİYOR
Son gelen büyüme rakamlarının da tüketimle yükseldiğini, sanayide yüzde 2,6 daralma olduğunu belirten Kasapoğlu, “Bu veriler bize bir şey anlatıyor. Üretmeden, ihraç etmeden, tüketerek büyüyoruz. Bu sağlıklı ve sürdürülebilir bir büyüme modeli değil. Üretmeden büyümek, hak edilmemiş bir refah getiriyor demektir. Sorunlarımızı geleceğe büyüterek ötelememize sebep oluyor. İhracat dolar bazında geriliyor, miktarsal olarak düşüş daha fazla. İstihdam rakamları geriliyor. Üretimimizi ve ihracatımızı artıracak, cari açığımızı düşürecek rasyonel ve sürdürülebilir ekonomi politikalarına hızla geçmeye ihtiyacımız var” şeklinde konuştu.
EKONOMİ ŞURASINDA ÜRETİME DİKKAT ÇEKTİK
Orta Vadeli Programı önemsediklerini, Ekonomi Şurasında Denizli adına söz alarak programa katkı sağlamaya çalıştığını belirten Kasapoğlu, “Orta vadeli planın üretim merkezli oluşturulması gerekiyor. Üretmekten başka çıkış yolumuz yok. Verimliliği ve kayma değerli ürünleri odağımıza alarak yeni bir başarı hikayesi yazmaya ihtiyacımız var. Ekonomi yönetimini ihracatı artırmak için ihracatçıya özel yeni finansman modelleri sunacağını duyurdu. Bu konuda hızlı davranmak gerekiyor” dedi.