“PAMUK ELLER” ÜRETMEYE BAŞLADI
Pamukkale Belediyesi, Pınarkent Mahallesinde metruk halde bulunan eski belediye binasını, kadınların üretime kazandırılması için merkez haline dönüştürdü. Merkezde eğitimler başlarken, Pamukkale Belediye Başkanı Avni Örki, “Burası kadınlarımız için üretim merkezi haline geliyor” dedi.
Pamukkale Belediyesi’nin kadınlara yönelik hazırladığı en büyük projelerden biri olan “Pamuk Eller Üretiyor” projesi kapsamında kadınlar Pınarkent’teki merkezde uygulamalı eğitimlere başladı. Kullanılmayan belediye binası düzenlenerek, üretime kazandırıldı. Geleneksel yöntemlerle tarımsal üretim yapan dezavantajlı kadınların ürünlerine katma değer kazandırılması amacıyla Pamukkale Belediyesi önderliğinde GEKA desteğiyle yürütülen ‘Pamuk Eller Üretiyor’ projesinde kadınlar uygulamalı eğitimlere merkezde başladı.
PAMUKKALE KADIN ÜRETİM MERKEZİ (PAKÜM) OLUŞTURULACAK
İlk eğitimlerini Pamukkale Kent Konseyi ve Fikir Üretim Merkezinde alan kadınlar, binada çalışmaların bitmesiyle birlikte merkezde endüstriyel mutfak ve uygulama eğitimlerine başladı. “Pamuk Eller Üretiyor” projesi kapsamında kadınlar, yenilikçi pazarlama yöntemleri ve e-ticaretin yanı sıra ürün senaryosu, sosyal medya dili, kurumsal kimlik kazanma ve katma değeri yüksek ürün elde etme konularında eğitimler alıyor. Eğitimlerin sonunda, kadın kooperatifi kurularak, Pamukkale Kadın Üretim Merkezi PAKÜM oluşturulacak. Yaklaşık 60 kadının eğitim aldığı proje kapsamında, Pamukkale Belediyesi üretilen ürünlerin satışı kısmında da kadın katılımcıların destekçisi olacak. Öte yandan aynı binada bölgenin en büyük ihtiyaçlarından biri olan kreş de hizmet vermeye başladı.
KURSİYERLERDEN TEŞEKKÜR
Proje kapsamında eğitimlere katılan kadınların hem eğitimlerden hem de Pınarkent’teki tesisten çok memnun. Kursiyerlerden Şengül Gülten, kendisi gibi ev hanımı olan kadınların üretime ve ekonomiye daha çok katkı verebilmesi açısından bu projenin çok önemli olduğunu dile getirdi. Gözlerli Teslime Gül Acada ise, “ Belediyemizin verdiği Pamuk Eller kursuna geliyorum. Birçok konuda eğitim alıyoruz. Genelde ev hanımıyız. Burada kreşimiz de var. Çocuklarımızı da getirebiliyoruz. Ne yapabiliriz ne üretebilir diyerek bu kursa geldik. İnşallah ilerleyen zamanda dersler bittiğinde üretime ekonomiye katkıda bulunabiliriz.Kurslarda sağlıktan, üretime birçok konuda eğitimler alıyoruz. Başkanımız Avni Örki’ye çok teşekkür ediyorum” dedi.
Kursiyer Mehpare Tahta da, “ Bu programa katıldığım için çok mutluyum. Önce gıda, ziraat mühendislerimizden, uzmanlardan eğitimlerimizi aldık. Sonrasında gastronomi hocamızla mutfakta pratik eğitimlere başladık. Üretim aşamasına geçmek üzereyiz. Ar-ge çalışmalarına geçeceğiz. Bunların yanında burada yeni arkadaşlıklar kazandık. Bir aile gibi olduk. Herkesi böyle programlara katılmaya davet ediyorum” diye konuştu.
YEREL VE YABANCI MAKARNA ÇEŞİTLERİNİ ÖĞRENDİLER
Merkezde kadınlara eğitimi veren Gastronomi Eğitmeni Nusret Ercan Şenlikçi ise, “Eğitimlerde kursiyerlerimize Denizli’de üretilen ürünlerle nasıl katma değer sağlayabiliriz, nasıl satışını yapabiliriz bunları gösteriyoruz. Ayrıca, adaçaylı makarna, lavantalı makarna gibi çeşitlerle ar-ge çalışmaları yaparak yeni ürünler çıkarmaya çalışıyoruz. Bugünkü dersimizde yerel ve yabancı makarna çeşitleriyle çalışmalar yaptık. Önümüzdeki derste çay, kahveler için soğuk ve sıcak halleriyle ilgili çalışmalar ile kurabiye çeşitleriyle ilgili dersimiz olacak. Ayva yapraklarından çay üretilmesini, paketlenmesini ve satışını öğreteceğiz. İlerleyen zamanlarda kooperatif gibi çalışmalar olursa güzel paralar kazanabilirler” dedi.
“GERÇEK BİR YAŞAM VE KÜLTÜR MERKEZİ OLACAK”
Pınarkent’teki binanın bir kültür, gelişim merkezi haline dönüştürülmesini amaçladıklarını ve bu sayede Pamuk Eller Üretiyor Projesini hayata geçirdiklerini ifade eden Pamukkale Belediye Başkanı Avni Örki, “Projemizle tarım alanında kendini geliştirmek isteyen, yetiştirilen tarım ürünlerinin kurutulması, paketlenmesi, farklı aromatik tatlar ortaya koyulması bu ürünlerin uluslararası piyasaya pazarlanması konusunda eğitim alan kadınlarımızla bir kadın kooperatifi kuracağız. PAKÜM ile projemizin sürekliliğini sağlayarak, kadınlarımıza farklı vizyonlar sunmayı planlıyoruz. Kadınlarımıza elde ettikleri ürünlerin satışıyla ilgili de destek vereceğiz. Merkezimiz, bölge halkımızın talepleri ve ihtiyaçları doğrultusunda çeşitli kursların, etkinliklerin düzenlenebildiği bir yer haline gelecek. En önemlisi de merkezimizde bir kreşimiz var. Eğitimlere gelen kadınlarımız çocuklarını nereye bırakacağım derdiyle uğraşmayacak. Pamuk Eller Üretiyor projesi kapsamında 60 kadınımız endüstriyel mutfak ve uygulama eğitimlerine çocuklarıyla gelerek, eğitimlerine devam ediyorlar. Burası sadece Pınarkentliler’e değil tüm çevre mahallelere hitap eden, mahalle konağı mantığının da ötesine taşınmış bir sosyal tesis. Mini bir kültür merkezi gibi hizmet verecek olan merkezimiz hayırlı uğurlu olsun” diye konuştu.