KURAKLIK AYÇİÇEĞİNİ VURDU
Denizli’nin Çivril ilçesinde ayçiçeği üretim alanı kuraklıkla birlikte her geçen yıl azalıyor. Ziraat Odası Başkanı Mehmet Özkul, ayçiçeği yetiştirilen arazilerin yüzde 75’inin su olmadığı için kurak alana çevrildiğini ve ekim alanlarının azaldığını söyledi.
Denizli’nin ayçiçeği üretim merkezlerinden biri olan Çivril’de kuraklık nedeniyle ekim alanları her geçen yıl azalıyor. 2015 yılında çerezlik ay çekirdeği üretiminde Denizli, yüzde 29 ile Türkiye’de ilk sırada yer alırken, Çivril en fazla üretimin yapıldığı ilçelerden biriydi. Ancak, son yıllarda Çivril’de ayçiçeği üretimi kuraklığa yenik düştü, üretici hububat ekimine yöneldi.
KURAKLIK VURDU
Türkiye ve dünya genelinde yaşanan kuraklığa dikkat çeken Çivril Ziraat Odası Başkanı Mehmet Özkul; “Son yıllarda Türkiye genelinde ve dünyada, küresel ısınmadan dolayı kuraklık yaşanıyor. Çivril ilçemiz de bu durumdan etkilenen yerlerden biri. Dolayısıyla var olan ayçiçeği ekilebilir arazimizin yüzde 75’i su olmadığı için kurak alana çevrildi. Kurak alana çevrilmesiyle ayçiçeği ekim alanları azaldı” diye konuştu.
BU YIL 15 BİN TON REKOLTE BEKLENİYOR
Çivril’de önceki yıllarda 80 bin ton çerezlik ay çekirdeği üretimi yapılırken, 10-15 bin ton arası siyah ve beyaz ay çekirdeği üretimi beklediklerini vurgulayan Özkul, “Çiftçi üretmek, para kazanmak istiyor. Ancak, sulama imkanı olmadığı için ayçiçeği yerine hububata dönmek zorunda kaldı. Ayçiçeği üretiminde dekar başına alınan verim de düştü. Geçtiğimiz yıllara baz alırsak, kuraklıktan dolayı her geçen yıl ayçiçeği üretimi düşüyor” dedi.