ÇİVRİL BELEDİYE BAŞKANI VURAL: BEYCESULTAN, GÖBEKLİTEPE KADAR ESKİ
Denizli’nin Çivril ilçesinde kazı çalışmaları devam eden Beycesultan Höyüğü hakkında konuşan Belediye Başkanı Niyazi Vural; “Çivril, 7 bin 500 yıllık geçmişe sahip. Beycesultan Höyüğü’ndeki kazılarla geçmişimizin 8 bin 500 yıla uzanacağını düşünüyorum. Hedefimiz, Göbeklitepe kadar eski yerleşkeye sahip olduğumuzu ispat etmek” dedi.
Çivril İlçesi’nin 5 km güneybatıda Çivril-Denizli karayolu üzerinde yer alan Beycesultan Höyüğü’nde ilk kazı çalışmaları, 1954 yılında başladı. Yapılan kazı çalışmalarında Selçuklu, Bizans, Geç Kalkolitik Çağı, Geç ve Orta Tunç Çağı’na ait tabakalar bulundu. Adını, üzerinde türbesi bulunan Anadolu Dervişi Beyce Sultan’dan alan yerleşim yeri, yaklaşık 800 metre çapında ve ova seviyesinden itibaren 25 metre yükseklikte.
KAZI ÇALIŞMALARI 2007’DE YENİDEN BAŞLADI
Höyükte 1954-1959 yılları arasında gerçekleştirilen ilk kazı çalışmalarında Geç Kalkolitik Çağ’dan başlayıp Geç Tunç Çağ sonuna kadar toplam 40 kültür tabakası açığa çıkarıldı. 1950’li yılların ardından uzunca bir süre kazı çalışmalarına ara verilen höyükte kazı çalışmaları, 2007 yılında Ege Üniversitesi Arkeoloji Bölümü adına Prof. Dr. Eşref Abay başkanlığındaki ekiple yeniden başladı.
“HEDEFİMİZ, GÖBEKLİTEPE KADAR ESKİ OLDUĞUMUZU İSPATLAMAK”
Beycesultan Höyüğü’ hakkında konuşan Belediye Başkanı Niyazi Vural; “Çivrilimiz, 7 bin 500 yıllık geçmişe sahip. Beycesultan Höyüğü’ndeki kazılarda 7 bin 500 yıllık geçmişin 8 bin 500 yıla çıkacağını düşünüyorum. Hedefimiz, Göbeklitepe kadar eski yerleşkeye sahip olduğumuzu ispat etmek. Pamukkale ve Ege Üniversitesi ile birlikte Beycesultan Höyüğü’nde kazı çalışmaları devam etmekte. Bu güzel coğrafya binlerce yıl insanların yaşamayı tercih ettiği bir yer. O gün bugündür, bu topraklarda tarım ürünleri yetişmiş ve insanlar bunun için burada yaşamayı tercih etmiş” dedi.