AVDAN PLATFORMU MÜCADELEYİ SÜRDÜRÜYOR

Denizli’nin Tavas ilçesinin Avdan Mahallesinde kömür ocağı işletmesinin faaliyetlerini durdurması için mücadele eden Avdan Platformu, Danıştay’ın verdiği yürütmenin durdurulması kararının uygulanması için Tavas Kaymakamlığına başvurdu. Avdan Platformu Dönem Sözcüsü Mimar Mehmet Öztürk, mahkeme kararını uygulamayan kamu yöneticileri hakkında hukuki ve cezai sorumluluk oluştuğunu hatırlattı. ​​​​​​​Avdan Platformu Dönem Sözcüsü Mimar Mehmet Öztürk, Avukat Yağmur Yalçın, Büyük Menderes İnisiyatifinden Ayşe Hazer, Avdan Muhtarı İlhan Kulaç ve mağdurlardan Osman Kaska, Tavas Kaymakamlığı’na giderek yürütmeyi durdurma kararının uygulanması için dilekçe verdi.

Tavas İlçesi’ne bağlı avdan Mahallesi’nde 3 milyon 764 bin metrekarelik alanda kömür ocağı işletmesi kurulması için, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası ile 14 Ocak 2022’de acele kamulaştırılma kararı alındı. İşletici firmanın başvurusu üzerine 11 Ocak 2023 tarihinde Çevre, Şehircilik Ve İklim Bakanlığı, Avdan Mahallesi’ndeki 6 milyon 861 bin metrekarelik alan için ‘ÇED olumlu’ kararı verdi. Karar, bölge halkı tarafından tepkiyle karşılandı, eylemler yapılarak kömür ocağı işletmesinin faaliyetlerini durdurması istendi. Bölge halkı ve demokratik kitle örgütlerinin girişimleriyle bölgeden kömür çıkarılmasıyla oluşacak çevre tahribatının önlenmesi için ‘Avdan Platformu’ oluşturuldu.

AVDAN PLATFORMU MÜCADELEYİ SÜRDÜRÜYOR

DANIŞTAY’DAN YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI VERİLMİŞTİ

Konu, yargıya taşındı. Danıştay 6. Dairesi,15 Mart’ta oybirliğiyle yürütmenin durdurulması kararı verdi, 5103 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı’nın uyuşmazlığa konu taşınmazlar yönünden yürütmesinin durdurulmasına hükmetti. Ancak, Danıştay kararına rağmen, firma bölgede faaliyetlerini sürdürmeye devam etti.

AVDAN PLATFORMU MÜCADELEYİ SÜRDÜRÜYOR

KAYMAKAMLIĞA DİLEKÇE VERDİLER

Avdan Platformu Dönem Sözcüsü Mimar Mehmet Öztürk, Avukat Yağmur Yalçın, Büyük Menderes İnisiyatifinden Ayşe Hazer, Avdan Muhtarı İlhan Kulaç ve mağdurlardan Osman Kaska, Tavas Kaymakamlığı’na yürütmeyi durdurma kararının uygulanması için dilekçe verdi.

AVDAN PLATFORMU MÜCADELEYİ SÜRDÜRÜYOR

DANIŞTAY’IN KARARI UYGULANSIN!

Danıştay’ın yürütmeyi durdurma kararının uygulanmadığı ileri sürülen dilekçede; “Danıştay kararının uygulanmadığı her saniye, müvekkil ve diğer Avdan Mahallesi sakinleri tarafından idare aleyhine açılacak maddi ve manevi tazminat davasında, devlete binecek yük artmakta, üstüne üstlük bu kararı doğrudan ve art niyetli olarak yerine getirmeyen kamu görevlileri hakkında hukuki ve cezai sorumluluk doğmaktadır. Buna istinaden Danıştay esas numaraları ve ilgili parsel numaraları gösterilen davalarında uygulaması elzem olan ‘Yürütmeyi Durdurma’ kararının vakit kaybedilmeden uygulanması adına ilgili parselde madencilik faaliyetinin durdurulmasına ilişkin olarak ivedilikle gerekli işlemlerin yapılmasını ve bu yol ile Danştay kararının uygulanmasının sağlanmasını saygılarımızla arz ve talep ederiz” denildi.