MÜFTÜ AHMET İZZET EFENDİ MİLLETVEKİLLİĞİNİ REDDETMİŞ

Denizli Büyükşehir Belediyesi Kültür Yayınlarınca basımı yapılan Müftü Ahmet İzzet Efendi (Çalgüner) kitabının yazarı Ümit Karabiga, Çal Müdafa-i Hukuk Cemiyeti'ni kuran Müftü Ahmet İzzet Efendi'nin Kurtuluş Savaşı'nın kazanılmasından sonra milletvekilliği görevini tevazusundan kabul etmediğini söyledi.

Denizli Büyükşehir Belediyesi Kültür Yayınlarınca yeni basımı yapılan 18 kitabın tanıtımı dolayısıyla Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu'nda yapılan toplantıda Müftü Ahmet İzzet Efendi (Çalgüner) kitabının yazarı Ümit Karabiga, kitabıyla ilgili bilgi verdi.

Tarihin insanlar için hep merak konusu olduğunu, her insanın yaşadığı yeri, ailesini, soyunu, milletini ve hatta insanlığın gelişim sürecini merak ettiğini belirten Karabiga, "Geçmişte atalarımızın kazandığı zaferler, bunların yeni nesillere aktarılması, karşılaştığımız ve karşılaşacağımız sorunları daha çözülebilir hale getirecektir. Bu ise özgüven duygumuzu artıracaktır. Bu eseri yazmaya karar vermemizin asıl nedeni de budur" dedi.

ÇAL MÜDAFA-İ HUKUK CEMİYETİNİ KURDU

Milli Mücadele tarihi ile ilgili yapılan araştırmalar incelendiğinde bugüne kadar Çal Müftüsü Ahmet İzzet (Çalgüner) Efendi ile ilgili ciddi bir çalışmanın yapılmadığının altını çizen Karabiga, "Bu durum ilmi bir eksiklik olduğu gibi, bu dönemin olaylarını anlamada da olumsuz bir tablo oluşturmaktadır. İşte bu sebeple bütünü anlayabilmek için, parçalara da ihtiyaç vardır. Parçaların içinde yer alan yerel müftülerin de, Kurtuluş Savaşı'ndaki katkıları yadsınamayacak kadar fazla olmuştur. Müftü Ahmet İzzet (Çalgüner) Efendi, Milli Mücadele'nin daha ilk günlerinde memleket savunmasının organizeli bir şekilde yapılmasının önemini anlamış ve İzmir Kongresi'nden döndükten hemen sonra Çal Müdafa-i Hukuk Cemiyeti'ni kurmuştur. Müftü Ahmet İzzet Efendi bölgede etkin bir rol oynamış olmasına rağmen, hakkında bilinenler çok azdır. Milli Mücadele'ye katkısı olduğu bilinir ama bunun ne şekilde olduğu, ne tür zorluklarla karşılaştığı ve buna rağmen yılmadığı, bu süreçte kimlerle işbirliği yaptığı, hatta Kurtuluş Savaşı'nın kazanılmasından sonra kendisine teklif edilen milletvekilliği görevini dahi kabul etmediği bilinmez." diye konuştu.

MÜFTÜ AHMET İZZET EFENDİ MİLLETVEKİLLİĞİNİ REDDETMİŞ

TEVAZU ÖRNEĞİ GÖSTERDİ

Araştırmasının Milli Mücadele'yi, çekilen çile ve sıkıntıları, yapılan fedakârlıkları ve bu insanların şahsiyetlerini anlamak ve kavramak açısından önemli bir merhale olduğu dile getiren Karabiga, “Bu düşünce ile araştırmamızda Müftü Ahmet İzzet Efendi'nin, Milli Mücadele'nin başlamasında ilk harekete geçen müftülerden olduğunu ve bununla alakalı gerek ilçesi Çal'da ve gerekse Denizli'de eşraftan kimselerle görüştüğünü, çözüm yolları aradığını tespit ettik. Bu konuyu seçmemizdeki etkenlerden bir tanesi de, Müftü Ahmet İzzet Efendi'nin Kurtuluş Savaşı yıllarında yaptıkları ile ilk olma özelliği göstermesine rağmen, büyük bir tevâzu örneği gösterip savaşın kazanılmasından sonra, kendisine teklif edilen milletvekilliği görevini kabul etmeyip müftülük görevine devam etmesidir" dedi.

Eserinin bir giriş ile dört bölümden oluştuğunu ifade eden Karabiga, Müftü Ahmet İzzet Efendi ile ilgili arşiv bilgilerinin çalışmanın sonunda ek olarak verildiğini kaydetti.