BEYAĞAÇ, TOPAN TARHANA ÜRETİM MERKEZİ OLACAK
Denizli'nin Beyağaç ilçesinin geleneksel lezzetlerinden topan tarhananın tanıtım çalışmaları sonuç verdi. Geçen yıl yapılan Beyağaç Kültür ve Tarhana Festivali’nin ardından günlük 70 bin kişilik topan tarhana siparişi aldıklarını belirten Belediye Başkanı Mustafa Akçay, Beyağaç Kadın Kooperatifi bünyesinde talebi karşılamak için çalışmalar yaptıklarını söyledi.
Geçtiğimiz yıl şubat ayında ilki gerçekleştirilen Beyağaç Kültür ve Tarhana Festivali, büyük ilgi gördü. ‘Kaşığını Kap Da Gel’ sloganıyla yapılan festivalde ilçe halkı tarafından geleneksel olarak yapılan topan tarhananın tanıtımı yapıldı. Festival sonrası merkezi İstanbul’da bulunan bir dernek, Beyağaç Belediye Başkanı Mustafa Akçay ile irtibata geçti. Anadolu’daki doğal gıdaların İstanbul’daki öğrencilere ve işyerlerine ulaşmasını sağlayan derneğin yetkilileri, Başkan Akçay’dan günlük 70 bin kişilik topan tarhana istedi.
PROFESYONEL MUTFAK KURULACAK
İlçede üretimin geleneksel yöntemlerle ve ihtiyaç kadar yapıldığı topan tarhananın endüstrileşmesini bu zamana kadar düşünmediklerini söyleyen Başkan Akçay, gelen sipariş üzerine tarhana üretimi için çalışmalar başlattıklarını söyledi. Akçay; “Kadın kooperatifi ile birlikte Ticaret Bakanlığı’na kadınların desteklenmesiyle ilgili Koop-Des Projesi sunduk. O proje kapsamında kadınlara profesyonel bir mutfak kuracağız. Burada onların biraz daha seri bir şekilde daha fazla üretim yapabilmeleri için çalışacağız. Bunu başarabilirsek hem Beyağaç’taki topan tarhanayı biraz daha duyurmuş olacağız hem de orada çalışan kadınlara gelir imkanı sunacağız, ürünlerini değerlendirmiş olacağız” dedi.
“TARHANA ANADOLU DEMEKTİR”
Projeyi Beyağaç Kadın Kooperatifi işbirliğinde gerçekleştirmek istediklerini ifade eden Başkan Akçay, “Tarhana aslında Anadolu demektir. Tarhana Türk milleti için çok anlam ifade eder. Bizim temel yiyeceklerimizdendir. Tarhana, Anadolu’nun birçok yerinde farlı yöntemlerle imal ediliyor ve tüketiliyor. Bizdeki tarhana biraz daha yemekten önce mideyi yumuşatan ya da ‘Yemek öncesi mideyi alıştırayım’ tarzında gıdadan ziyade aslında bir ana yemek” diye konuştu.