BULDAN AÇIK HAVA MÜZESİNE DÖNÜŞTÜ

Buldan Belediye Başkanı Mustafa Şevik’in, önem verdiği projeler arasında bulunan Kültür Ringi, ilçe turizmine ve ekonomisine önemli katkı sağlayacak. Kültür Ringi’nde son aşamaya gelindiğini söyleyen Başkan Şevik, “Projemize 2007 yılında başladık. Buldan, yaptığımız sokak sağlıklaştırmaları ve restorasyon uygulamalarıyla görünürlüğü sağlanan ve çehresi güzelleşen tarihi ve kültürel yapılarla açık hava müzesine dönüştü” dedi

Belediye Başkanı Mustafa Şevik’in, “En çok önemsediğim projelerden biri” dediği Kültür Ringi’nin temelleri 2007 yılında başlayan sokak sağlıklaştırması ve restorasyon uygulamalarıyla atıldı. Hükümet Konağı, eski cezaevi, Halkevi, Beyler Konağı ve eski postane binası restorasyonu, eski Arasta, Beyler, Dokuma Pazarı sokaklarında uygulanan sağlıklaştırma çalışmaları, 5 yıllık aranın ardından Şevik’in 2019 yılında tekrar seçilmesiyle kaldığı yerden devam etti.

Göreve geldiği günden itibaren sokak sağlıklaştırması ve Kültür Ringi projesini tamamlamak için tüm imkanları seferber eden Şevik, Çarşı Sokak, Türkmenoğlu, Semerci Sokakları ile Fetçiler Sokakta sağlıklaştırma ve restorasyon uygulamalarını tamamladıklarını söyledi. Şevik, “Yaptığımız çalışmalarla bugün Buldan ilçe merkezi, tarihi ve kültürel yapılarla açık hava müzesine dönüştü” dedi.

BULDAN AÇIK HAVA MÜZESİNE DÖNÜŞTÜ

SAAT KULESİ İLÇENİN SİMGESİ OLDU

Kültür Ringi projesinin ilçe turizmine ve ekonomisine önemli katkı sağlayacağının altını çizen Başkan Şevik, bu kapsamda yapılan çalışmalarla ilgili bilgi verdi. İlçenin tarihi ve kültürel değerlerini simgeleyen figürlerle estetik bir görünüm kazandırılan ve 6 metre yüksekliğindeki traverten yapımı saat kulesinin aynı zamanda Kültür Ringinin başlangıç noktasını oluşturuyor. Geleneksel el dokuması ürünlerin pazarlandığı 14 Mayıs Caddesi’ni Tarihi Çarşı Sokak ile Süleymanlı Yayla Gölü yolunun birleştiği meydana yaptıkları saat kulesinin kısa sürede Buldan’ın simge eserlerinden biri olduğunu söyleyen Başkan Şevik, ayrıca insanların buluşma, adres tanımlama noktalarından biri haline geldiğini vurguladı.

BULDAN AÇIK HAVA MÜZESİNE DÖNÜŞTÜ

TARİHİ ÇARŞI YENİDEN CANLANACAK

Proje kapsamında bir dönem ticaretin merkezi durumunda olan ve içerisinde 17.yüzyıla ait Çarşı Cami ile hanların bulunduğu tarihi çarşı, yapılan düzenleme ile yeniden canlanacak. Çarşı sokaktaki dükkanların dış cepleri ile 17.yüzyıla ait Tarihi Çarşı Camisinin etrafını çevreleyen ve çirkin görüntü oluşturan işyerlerini yıkımı ile başlayan çalışmaların, meydan projesi ile devam edeceğini açıklayan Başkan Şevik, “Çarşı sokakta gerçekleştirdiğimiz dış cephe yenileme çalışmalarının yanı sıra sokağımızı Bergama taşı ile döşedik. Tarihi Çarşı Caminin dış cephesini çevreleyen ve görüntü kirliliği oluşturan dükkanları yıktık, caminin dış cephesini yenileyerek ışıklandırdık. Böylelikle caminin gece ve gündüz görünürlüğü sağlandı” dedi.

BULDAN YENİ BİR MEYDAN KAZANACAK

Tarihi çarşıda yenileme çalışmalarının devam edeceğini belirten Başkan Şevik, “Tarihi Çarşı içerisinde, kamulaştıracağımız iki bina mevcut. Bu binaları en kısa zamanda kamulaştırarak yıkacağız. Burada, Tarihi Cami ve Hanlarla bütüncül bir görüntü oluşturacak şekilde düzenleme yapacağız. Çalışmalar tamamlandığında hem Tarihi Çarşı yeniden canlanacak hem de Buldan yeni bir meydan kazanmış olacak” diye konuştu.

BULDAN AÇIK HAVA MÜZESİNE DÖNÜŞTÜ

TARİHİ YAPILARIN GÖRÜNÜRLÜĞÜ SAĞLANDI

Semerci, Türkmenoğlu, Fetçiler sokaklarında gerçekleştirilen sağlıklaştırma ve restorasyon uygulamaları ile türkülere konu olan Eklemeli Konak, Yazıcıoğlu ve Beyler Konağı gibi kendine özgü mimarisiyle dikkat çeken kültürel mirasın görünürlüğünün sağlandığını açıklayan Başkan Şevik, “İlçemizde koruma altına alın 32 sokaktan 7’sinde sokak sağlıklaştırması ve restorasyon uygulaması tamamlanırken ilçe merkezi açık hava müzesine dönüştü. Geçmişi milattan önce 6000 yıllara kadar uzanan dokuma kültürünün yaşatıldığı tarihi sokaklar, yerli ve yabancı misafirlerini ağırlamaya devam ediyor” dedi.

BULDAN AÇIK HAVA MÜZESİNE DÖNÜŞTÜ
4 SOKAK İHALE AŞAMASINDA

Projesi Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından onaylanan Tavacı, Terziler Kaşı, Düzalan ve Tarakçı sokaklarının sağlıklaştırma ve restorasyon uygulamasının ihale aşamasında olduğunu söyleyen Başkan Şevik, “Dört sokağımızın da restorasyonu tamamlandığında Kültür Ringi projemizde tamamlanmış olacak” diye konuştu.

PROJE 14 MAYIS CADDESİYLE TAMAMLANACAK

Dr. Behçet Uz evi, Talat Tarakçı Konağı ve eski Başbakan Adnan Menderes’in eşi Berrin Menderes’in doğduğu Evliyazedeler Evi ziyareti ile devam eden Kültür Ringi, ilçenin geleneksel dokuma ürünlerinin pazarlandığı 14 Mayıs Caddesi gezisi tamamlanıyor. Kültür Ringi’nin ilçenin tarihi ve kültürel değerlerinin tanıtımına katkı sağlayacağını belirten Başkan Şevik, “İlçemize gelen yerli ve yabancı turistlerin izleyeceği Kültür Ringi ile Buldan’ın tarihi ve kültürel değerlerinin tanıtımı ve görülmesi açısından oldukça önemli. Kültür Ringi hem ilçe turizmine hem de ekonomisine katkı sağlayacak” şeklinde konuştu.