KARTLI HARCAMALAR REKOR KIRDI

Eylül ayının ilk haftasında kredi ve banka kartı ile yapılan harcamalarda yıllık bazda reel olarak yüzde 51 artış gözlendi.

Düşen Alım Gücü ve Kartlı Harcamalar

Vatandaş, yüksek enflasyon ve düşen alım gücü karşısında kartlı harcamalara yönlendi. 1 Eylül haftasında kartlı harcamalar 191.1 milyar lira ile zirve yaptı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Geçen yıla göre yüzde 140 artışa dikkat çekerek önlem alınacağını belirttiği kartlı harcamalarda reel artış yüzde 51 oldu." dedi.

Eğitim Harcamalarında Büyük Artış

Okulların açılmasıyla birlikte eğitim harcamaları bir yılda nominal olarak yüzde 345,45, reel olarak yüzde 199,74 arttı. Dövize duyarlı harcama kalemlerindeki iki katına varan yükselişler göze çarptı.

KARTLI HARCAMALAR REKOR KIRDI

Enflasyon ve Döviz Kurlarındaki Artış

TÜİK verilerine göre üç ayda enflasyon yüzde 24 arttı. Döviz kurlarındaki yükseliş yüzde 35 seviyelerine ulaştı. Akaryakıt ve bazı ürün kalemlerindeki artış üç ayda yüzde 80'e ulaştı.

Akaryakıt ve Gıda Harcamalarında Artış

Benzin ve akaryakıta geçen yıl 6.06 milyar lira harcanırken, bu yılın eylül ayında 12.3 milyar lira harcandı. Çeşitli gıdalar için yapılan harcamalar geçen yıl 5 milyar lira iken, bu yıl 12 milyar liraya çıktı.

KARTLI HARCAMALAR REKOR KIRDI

Okulların Maliyeti Arttı

Okulların açılmasıyla eğitim harcamalarına geçen yıl 2.6 milyar lira harcanırken, bu yıl 11.6 milyar lira harcandı. Giyim ve ayakkabı harcamaları da artış gösterdi.

Market ve AVM Harcamaları

Tüketiciler, bu yılın eylül ayında market ve AVM'lerde 30.6 milyar lira harcadı. Yemek grubunda kartlı harcama bu yıl eylülde 10.9 milyar lira oldu.

Döviz Etkisiyle Artış

Dövize duyarlı gruplarda yüksek harcama artışları dikkat çekti. Elektrik elektronik grubuna bu yıl 13 milyar lira, mobilya grubuna 5.4 milyar lira harcandı.

Faiz Oranlarındaki Değişiklikler

Merkez Bankası'nın politika faizindeki artışlar, kredi kartlarının gecikme ve nakit çekme faizlerini etkiledi.

Bireysel Kredilerde Yasal Takip

Bireysel kredi ya da kredi kartı borcunu ödeyemeyerek yasal takibe düşenlerin oranı temmuzda aylık yüzde 52 artış gösterdi.

Telekom Harcamalarında Düşüş

Telekomünikasyon grubunda bu yılın eylül ayında reel olarak yüzde 24,5 daralma gözlendi.