SLAJLIK MISIRA ALTERNATİF ÜRÜN
Çivril ilçesinde slajlık mısır yetiştiriciliğine alternatif ürün olarak deneme ekimi yapılan şeker sorgumunda verimin iyi olduğu, yem bitkisi olarak besiciliğe büyük katkı sağlayacağı belirtildi.
Çivril ilçesinin Yassıhöyük Mahallesinde çiftçilik yapan Mustafa Ay, yaz aylarının başında 6 dekarlık tarım arazisine deneme amaçlı şeker sorgumu ekimi yaptı. Slajlık mısıra alternatif ürün olarak ekimi yapılan şeker sorgumunda verim yüz güldürürken, 3 biçim imkanı sunan ürünün yem bitkisi olarak besiciliğe büyük katkı sağlayacağı kaydedildi.
Dekara 12-15 ton yeşil ot verimi var
Çivril İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünün teknik ekipleri, Yassıhöyük Mahallesi'nde şeker sorgumu ekimi yapılan arazide ürünle ilgili inceleme gerçekleştirdiler. Yetkililer, tek yıllık ekimi yapılan, 3 biçim imkanı bulunan ve dekara 12-15 ton yeşil ot verimi veren şeker sorgumunun slajlık mısır yetiştiriciliğine alternatif ürün olarak değerlendirildiğini ifade ettiler.
Yem olarak değerlendiriliyor
Yassıhöyük Muhtarı Sadık Şahan da yörelerinde deneme amaçlı ekimi yapılan şeker sorgumundan iyi verim alındığını belirterek, "Aynı slajlık mısır gibi bir ürün ama daha çok ürün elde edilmesini sağlıyor. Tek yıllık bir bikti olan ve mısır gibi sulaması yapılan ürün sezonda 3 kez biçim yapılarak besicilikte yem olarak değerlendiriliyor." dedi.
Çok yönlü bir ürün
Doğu Afrika merkezli bir bitki olan şeker sorgumu (Sorghum bicolor (L.) Moench), Sorghum Saccaratum) hayvan yemi kalitesi olarak çok yüksek kaliteli silaj imkanı sunuyor. Yüksekliği 3 ila 5 metre arasında değişen bu bitki, yazlık tek yıllık bir yem bitkisidir. Tatlı sorgum, Sudan sorgumu olarak da adlandırılan şeker sorgumu yeşil ot verimi bakımından oldukça yüksek olup, kuru ot yapımına ve otlatmaya da uygundur. Slaj yapımının yanı sıra biyo dizel olarak enerji üretiminde de kullanılabilen çok yönlü bir üründür.