ÇEVRECİ PROJE ÇIĞIR AÇACAK

Denizli’de faaliyet gösteren Poyraz Boya Apre, atık suyun geri kazanımında çığır açacak bir proje yürütüyor.  Poyraz Boya ekibinin, TÜBİTAK-MAM ve BLUE IT’ten  uzman akademisyenlerin gözetiminde geliştirdiği,  atık suyun analizini makine içinde anlık olarak tespit ederek geri kazanmaya yönlendiren yerli ve milli yapay zeka uygulaması projesi onay için ilgili kurumlara gönderildi.

Denizli’nin lokomotif sektörü tekstil ve hazır giyimde  yeşil dönüşümle birlikte kurumlar ve firmalar sürdürülebilir üretim ve suyun geri kazanımına yönelik önemli çalışmalar yürütüyor. Özellikle Avrupa Yeşil Mutabakatının getireceği standartlar uymak isteyen firmalar karbon salımı, yenilenebilir enerji ve atık suyun geri kazanımı projelerine  ağırlık veriyor.

Bu kapsamda Poyraz Boya Apre şirketi, atık suyun geri kazanımında çığır açacak bir proje yürütüyor. Poyraz Boya Apre Sanayi ve Tic. Ltd. Şti Genel Müdürü Emin Şen, işletme olarak proseste girdi suyunun kalitesini otomatik şekilde ayarlayarak verebilecek bir sistem ile sonrasında atık suyun yeniden değerlendirilmesi için yola çıktıklarını söyledi.

İlk adımdan bugüne geldikleri mesafenin kendilerini de şaşırttığını ifade eden Şen, “Öncelikle firma olarak veri analizi ve öngörülebilirlik için ISO sistem kurulumu planladık bu süreçten elde ettiğimiz tecrübe ve birikim ile üretim kalitemizi test etmek için Made In Green sistemine dahil olarak devam ettik. Bu süreçten sonra yelpazemizi geliştirmek ve genişletmek üzere GOTS belgelendirme sürecine dahil olduk ve tamamladık. Sürekli bir iyileştirme ve denetleme sistemi kurmamız sebebiyle belgelerimiz zaman içinde hızlıca arttı ve ZDHC, SEDEX, SIFIR ATIK gibi birçok sisteme dahil olarak hem işletme kalitemizi geliştirdik, hem de müşterilerimizin güncel ihtiyaçlarına tam anlamıyla cevap veren bir firma olma yolunda iyi bir aşama kat ettik” diye konuştu.

DENİB PROJESİ’NE DAHİL OLDU

Tüm bu süreçlerde elde ettikleri veri ve raporlar sonucunda iyileştirmeler konusunda adım atmaya karar verdiklerini ifade eden Şen, Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) tarafından başlatılan ‘’AB Yeşil Mutabakatına Uyum Ve Sürdürülebilirlikte Yol Haritası Pilot Projesi’’ ne dahil olarak TÜV-SÜD tarafından Sürdürülebilirlik Belgesi sürecine girmeye hak kazandıklarını ve TÜV-SÜD tarafından yapılan inceleme ve kontrollerde akredite edilmiş Sürdürülebilirlik Raporu ve Belgesi almayı başardıklarını anlattı.

Bu çalışmaların sonucu olarak Denizli Sanayi Odası (DSO) tarafından düzenlenen Denizli’nin Geleceği Temiz Üretimde projesine katılarak TÜBİTAK-MAM ekibi ile enerji verimliliği konusunda sıkı bir çalışma içerisine girdiklerini belirten Şen, gelecekte karbon ayak izi ile ilgili oluşacağını düşündükleri süreçlere hazırlık yapabilmek adına Avrupa Kalkınma Bankası ( EBRD ) ile Poyraz Boya Karbon ve Su Ayak İzi Yol Haritası projesine başladıklarını dile getirdi.

ÇEVRECİ PROJE ÇIĞIR AÇACAK

PROJENİN DETAYLARI GİZLİ

Hibe alarak başladıkları projeyi çok kısa süre içinde başarı ile tamamlayarak atık suyun geri kazanımı ile ilgili gerçekleştirdikleri yerli ve milli yapay zeka programı hakkında gizlilik gereği fazla bir detay veremeyeceğini ifade eden Şen, “Detaylarını henüz saklıyor olsak da Yapay Zeka ile Boyahane Yönetimi ve Su Geri Kazanımı projemizin başarılı olması halinde söz konusu sistemimizi  bu alanda çalışan firmalarımızın kullanımına sunacağımızı taahhüt ettik. İnsan unsuru kaynaklı hataları sıfıra indiren yapay zeka programı önümüzdeki süreçte atanacak hakemlerimiz vasıtasıyla yapılacak değerlendirme sonunda onaylanırsa hayata geçirilecek ve sanayi ölçekli belki de dünya üzerinde ki ilk uygulama örneği olarak kullanılmaya başlanacak. Geleceğimize ve kaynaklarımıza sahip çıkmak ve bu süreçte oluşan tüm olumsuzluklara rağmen alternatif üreterek ülkemizin menfaatleri kapsamında yeni değerler ortaya koymaya çaba sarf edecek ve edindiğimiz tüm tecrübeleri de önce kentimiz sonra tüm ülkemizle paylaşmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Hakem heyeti tarafından onay almasının ardından sanayi ölçekli ilk pilot uygulaması gerçekleşecek proje, prosesinde su kullanan benzeri tüm işletmelerin neredeyse sıfır atık su ile çalışırken, mevcut su kaynaklarını sayısız kez kullanılmasına imkan sağlayacak.