GELECEĞİN 'DEV’LERİ YETİŞİYOR
Acıpayamlı gençler, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO tarafından 'Yaşayan İnsan Hazinesi Kültürel Miras Taşıyıcısı' listesine alınan Denizli’nin Goca Ustası Hayri Dev’in üç telli tırnak curasını gelecek nesillere aktarmak için Acıpayam İlçe Konservatuarında gece gündüz çalışıyorlar.
Orta Asya’dan günümüze kadar gelen nadir çalgılardan olan Üç Telli Tırnak Curasının gelecek nesillere aktarılması için Acıpayam Belediyesi harekete geçti. İki yıl önce başlatılan proje kapsamında cura ustası yerel sanatçı proje Sadi Cesuroğlu, çalgıyı gelecek nesillere aktarabilmek için Acıpayam ilçesinin dağ köylerini tek tek dolaştı, meraklı ve yetenekli gençleri tespit etti. Yaşları 15 ila 20 arasında değişen gençler Acıpayam İlçe Konservatuarında cura dersleri almaya başladı.
İki yıldır aralıksız eğitim alan gençler önemli yol kat etti, tırnak curasını çalabilen sanatçılar arasında yerini aldı. Kendilerini bu alanda geliştirmek isteyen gençler, UNESCO tarafından 'Yaşayan İnsan Hazinesi Kültürel Miras Taşıyıcısı' listesine alınan Denizli’nin Goca Ustası Hayri Dev gibi olabilme hayali kurarken, cura ustası Sadi Cesuroğlu yöreden topladığı eserlerle albüm yapmayı düşünüyor.
Hedef gelecek nesillere aktarmak
Cura Ustası Sadi Cesuroğlu, bağlama eğitmeni olduğunu belirterek, “ Üç telli tırnak curası dersi veriyorum. Üç telli tırnak curası Orta Asya´dan günümüze kadar varlığını sürdürebilen bir yörük sazıdır. Elle çalınır. Acıpayam Gireniz bölgesi, Çameli yöresinde ağırlıklı olmak üzere Yörük bölgelerinde çalınır. Bu enstrüman Orta Asya´dan günümüze kadar gelmiş. Biz bunu yaşatmaya çalışıyoruz. Günümüzde 40 kişiye yakın insan bu curayı çalabiliyor. Bu çalgının gelecek nesillere aktarılabilmesi için bir proje hazırladık. İki yıl önce Acıpayam Gireniz bölgesinde genç yetenekli çocuklarımızı dağ bayır gezerek yerinde tespit ettik. Yetenekli çocuklarımıza curayı öğreterek gelecek nesillere aktarmaya çalışıyoruz. Bu çalışma Türkiye´de bir ilk oldu. Bunun için çok mutluyuz.
“Üç telli ile çalınabilen eserleri derleyeceğiz”
Yörede Üç Telli Cura ile çalınabilen eserleri toplayarak cd hazırlamayı hedeflediklerini kaydeden Cesuroğlu, “Denizli´de Hayri Dev, Fethiye´de Ramazan Güngör gibi ustalarımız bu dünyadan göç ettiler. Mekanları cennet olsun. Biz günümüzde artık yok olmaya yüz tutmuş bu enstrümanı gelecek nesillere aktarmak için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Hayırlısıyla önümüzdeki günlerde bir de tüm üç telli ile çalınabilen eserleri bir cd´de toplayıp gelecek kuşaklara aktarmak için kaydedeceğiz” dedi.
Severek çalıyorlar
Acıpayam’ın Benlik Mahallesi’nde yaşarken Sadi Cesuroğlu tarafından keşfedilen genç yeteneklerden Bayram Ersoy, curayı severek çaldıklarını kaydederek bu enstrümanı çalmaktan dolayı çok büyük mutluluk duyduğunu söyledi. Ersoy, “Yaklaşık iki yıldır Sadi hocamızdan ders görüyoruz. Ben bu işi meslek olarak öğrenmek istedim. Öğrenmeye de başladım. İnşallah bu yeteneğimi gelecek nesillere taşımak istiyorum” diye konuştu.
Cafer Yılmaz ise, “En büyük hayalim Haydi Dev gibi büyük bir sanatçı olmak. Bunu hocamla birlikte başaracağıma inanıyorum” dedi.
Öğrencilerden Emrah Çakır, “Ben Acıpayam’ın Hisar Mahallesinde’ yaşıyorum. Müzisyenim. Genimden gelen bir müzik ruhum var. 3 telli tırnak curasını 2 yıldır öğreniyorum. Niyetim bu güzel enstrümanı geleceğe iletmek” derken, Cevat Himmetli, “Üç telli parmak eğitimine yaklaşık 1 yıldır devam ediyorum. Konservatuar Türk Halk Müziği bölümüne hazırlanıyorum. Bu enstrümanı çalan çok az sayıda kişi kaldı. Bu kültürü yaşatmak istiyorum” diye konuştu.