LOMLAR VE ROMLAR ARAMIZDA YAŞIYOR
Akademisyen Fidan Uğur Çerikan’ın Denizli’de yaşayan etnik gruplara ilişkin araştırmasında Lomlar ve Romlar olarak anılan grupların torunlarının hala kentte yaşadıkları ortaya çıktı.
Doç. Dr. Fidan Uğur Çerikan, Denizli Büyükşehir Belediyesi Kültür Yayınlarından çıkan Denizli'de Yaşayan Lomlar ve Romlar (Çingeneler) kitabında Denizli’de yaşayan etnik grupları araştırdı. Araştırmanın 2008 yılında Denizlili Aşık Ozan Nihat yüksek lisans tez çalışması olduğunu ifade eden Çerikan; "Ozan Nihat'ı çalışmak isterken Denizli'deki aşıklık geleneğini araştırdım ve aşıklık geleneğinin içinde Dereçiftlik'te Alevi aşıklarla tanıştım. Ben orada aşıklık geleneği ile ilgilenirken ülkemizde değişik mozaikleri temsil eden, halkımızın bir parçası olan, literatürde Çingene, Kıpti ve çeşitli adlarla bilinen Dom, Lom, Rom'ları araştırmaya başladım. Denizli'de sadece Lomlar ve Romlar var. Bu kitlelerle araştırmam böyle başladı" diye konuştu.
HİNDİSTAN KÖKENLİ
Yaptığı araştırmada Anadolu'da da çok kısıtlı bilimsel çalışmaların olduğunu gördüğünü anlatan Doç. Uğur Çerikan, "Okuyucuya ne katabilir, bilime ne katabilir şeklinde bir düşünce ile yola çıktım. Okura çok şey katacağına eminim. Aslında Hindistan kökenli olduğu düşünülen, literatürde de Hindistan kökenli olduğu ileri sürülen bu kesim üç ana kola ayrılıyor; Dom, Lom ve Rom. Afrika üzerinden İspanya ve daha sonra Avrupa'ya gelenler Dom, İran üzerinden Kafkasya ve Anadolu'ya gelenler Lom, yukarıdan Kafkasya üzerinden Avrupa'ya geçenler, hatta İspanya'dan, Avrupa'nın iç kesimlerinden Romanya'ya yerleşenler Rom olarak adlandırılıyorlar" diye konuştu.
KENDİLERİNE AİT DİLİ VAR
Bu kitlelerin dünyada ne kadar yayılırsa yayılsın kendi iç yapılarından, kendi gelenek ve göreneklerinden, kendi inannış, kültür yapılarından taviz vermediklerini anlatan Doç. Uğur Çerikan, "Entegre olmadan, bütün yaşadıkları toplumlara uyum sağlıyorlar ve bu nedenle her bulundukları ülkenin vatandaşı kimliğinden hareket ederek o ülkenin bir parçası oluyorlar. Dolayısıyla bizler de yüzyıllardır iç içe yaşıyoruz ve bizim vatandaşımız olarak varlar. Kitabımda bu kitlelerin tarihsel süreçleri ile Türkiye'deki yayılma yerlerini anlattım. Kendilerine ait dilleri var, ancak literatür anlamında değil içinde bulundukları ülkelerin dilleriyle beraber varlıklarını sürdürüyorlar. Denizli'de İran üzerinden gelen Lomenler ile Balkanlar üzerinden gelen Romenler var." dedi.