BAKANLIK KURYENİN PEŞİNDE

Hazine ve Maliye Bakanlığı, e-ticaret siteleri üzerinden yemek siparişlerinde ve kayıt dışı POS işlemlerinde belge düzenlenmediğini tespit etti.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, depremin yarattığı 100 milyar dolarlık maliyetin karşılanması ve OVP ile şekillenen yeni dönemin yol haritasını güçlendirmek adına gelir artırıcı önlemleri peş peşe hayata geçiriyor. Bu kapsamda, kayıt dışı işlemlerin kayıt altına alınması için çalışmalar sürdürülüyor. Ağustos ayının ikinci yarısında vergi daireleri, borçlu mükellefleri tek tek davet ederek borçlarının en az yarısını peşin ödemelerini talep etti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, tahsilâtın hızlandırılması için vergi dairelerine performans kriteri getireceklerini belirtti.

1 Trilyon Liralık Alacak İçin Harekete Geçildi

Bakanlık, kamuya olan birikmiş borçların tahsilatı amacıyla iki yapılandırma düzenlemesi çıkardı. Son yapılandırma kanununa 5,5 milyon mükellef başvurdu ve 370 milyar liralık borç yapılandırıldı. Peşin ödemeyi tercih edenlerin toplamı 56,8 milyar lira oldu. Ancak, yapılandırma dışında kalan vergi alacaklarının tutarı 1 trilyon liranın üzerinde. Bakanlık, bu alacakların tahsilatı için çalışmalarını yoğunlaştırıyor.

BAKANLIK KURYENİN PEŞİNDE

3 Milyar Liralık Yemek Siparişi Belgesiz

Hazine ve Maliye Bakanlığı, KOVİD salgını ile artan çevrimiçi yemek siparişlerini incelemeye aldı. Geçen yıl 20 milyar lira ciroya yaklaşan sektörde, birçok şirketin belge düzenlemeden satış yaptığı tespit edildi. Bu durumun vergi kaybına yol açtığı ve matrah farkının 3 milyar lirayı bulduğu belirtiliyor.

Bankalar Birliği'nden POS Cihazı Bilgisi Talebi

Bakanlık denetimlerinde, bazı işletmelerin birden fazla POS cihazı kullanmasına rağmen sadece birini kayıt altına aldığı ve diğer cihazlarla yapılan satışlara fatura düzenlemediği tespit edildi. Bu tespit üzerine Bakanlık, Bankalar Birliği'nden POS cihazlarının listesini talep etti.

KDV Beyanında Tutarsızlık

Bazı işletmelerin tahsil ettikleri KDV ile beyan ettikleri KDV arasında tutarsızlık olduğu belirlendi. İşletmelerin yüzde 10 olarak tahsil ettikleri KDV'yi yüzde 1 olarak beyan ederek haksız kazanç sağladıkları ifade ediliyor.