TMMOB BİLEŞENLERİ İSYAN ETTİ

Denizli’de mimar, mühendis ve şehir plancıları; mesleki birikim ve yeteneklerinden faydalanılmadığını, bilimsellikten uzak düzenleme ve planlamalar ile meslek mensuplarının saygınlığının yerle bir edildiğini ileri sürerek eylem yaptı. TMMOB bileşenlerinin katıldığı eylemde mühendisler; “Boşuna mı okuduk?” sorusunu yöneltti.

Mühendisler, mimarlar ve şehir plancıları, mesleklerinin itibarsızlaştırılmasına karşı haklarını savunmak için 81 ilde eylem yaptı. Denizli’deki eylem Candoğan Parkı önünde gerçekleşti. TMMOB Denizli İl Koordinasyon Kurulu (İKK) adına basın açıklamasını okuyan İKK Sekreteri Mehmet Sarıca, "Mühendisler, Mimarlar ve Şehir Plancıları Dayanışma Günü'nde soruyoruz "Boşuna mı okuduk" ifadeleriyle sözlerine başladı.

"DAYANIŞMA GÜNÜNE SORUNLAR DAMGA VURUYOR"

19 Eylül 1979'da TMMOB'nin çağrısıyla gerçekleştirilen iş bırakma eyleminin, maden ocaklarından enerji santrallerine, fabrikalardan şantiyelere, kamu kurumlarından limanlara kadar pek çok iş yerinde üretimin durmasını, teknik elemanların yaşadıkları sorunlara dikkat çekilmesini sağladığını hatırlatan Sarıca, "Bizler için 19 Eylül iş bırakma eylemi, ülkesi için düşünen, planlayan, üreten mühendis, mimar ve şehir plancılarının kendi öz güçlerinin farkına vardığı gündür. Maalesef dayanışma günümüze, coşkulu kutlamalar yerine, yaşadığımız büyük sorunlar damga vuruyor" diye konuştu.

TMMOB BİLEŞENLERİ İSYAN ETTİ

"SORUNLARIMIZ GİDEREK BÜYÜYOR"

İçerisinde bulundukları mesleki, ekonomik ve toplumsal koşulların ‘Boşuna mı okuduk?’ sorusunu sordurduğunu dile getiren Sarıca, "İşsizlik, hayat pahalılığı, düşük ücretler, güvencesizlik, özlük hakları ve örgütlenme sorunları ülkemizde çalışan mühendis, mimar ve şehir plancılarının hala en öncelikli sorunları olmaya devam ediyor. Bir dönemin en gözdesi olarak görülen mesleklerimiz, bugün diplomalı işsizliğin, güvencesiz bir geleceğin, açlık ve yoksulluk sınırı altında ücretlerle çalışmanın sembolü haline getiriliyor. Gerek kamuda gerek özel sektörde her türlü mühendislik, mimarlık ve şehir planlama hizmetlerini, planlama, projelendirme, uygulama ve denetleme işlerini yürüten tüm meslektaşlarımızın yaşam ve çalışma koşulları her geçen gün daha da zorlaşıyor" ifadelerine yer verdi.

TMMOB BİLEŞENLERİ İSYAN ETTİ

MESLEKTAŞLARIMIZ MESLEK DIŞI ALANLARDA ÇALIŞIYOR

Özellikle kamu sektöründe çalışan meslektaşlarının siyasi baskı altında kaldığını söyleyen Sarıca, özlük haklarının ihlali ve özlük hakları gibi pek çok sorunla karşı karşıya olduklarını belirterek şu ifadeleri kullandı:

* Güvencesiz-sözleşmeli istihdam modellerine yönelme, atamalarda liyakatin ortadan kalkması ve nihayet hukuksuz-keyfi ihraçlar gibi nedenlerle kamudaki teknik personelin iş yükü artarken, iş riski de giderek büyüyor.

* Özel sektörde çalışan meslektaşlarımızın tamamına yakını yatırımların durması, projelerin iptal edilmesi, reel sektörün tıkanması gibi sorunlardan doğrudan etkileniyor.

* Mühendis, mimar ve şehir plancılarının büyük çoğunluğu asgari ücrete çalışıyor. İş bulamayanlar, meslek dışı alanlarda garsonluk, tezgâhtarlık gibi işlerde çalışmaya mecbur bırakılıyor.

* Bizler, TMMOB ve bağlı Odalarımızdaki faaliyetlerimizle, kendi sorunlarımızın dışındaki toplum ve kamuyu ilgilendiren birçok sorunun çözümünde çaba harcıyoruz. Kentlerimizi, doğamızı ve yaşam alanlarımızı rant ve talandan koruyoruz.

*Kamu zararı doğuracak, toplumun güvenliği ve sağlığını tehlikeye atacak yanlış plan ve projeleri engellemeye, düzeltmeye, değiştirmeye çalışıyoruz.

*Afetler ile yıkılmayan, dirençli, sağlıklı, güvenli kentlerin inşa edilmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Yani kamu ve toplum için çok çalışıyoruz. Şimdi de kendi sorunlarımızın çözümü konusunda kamudan ve toplumdan destek bekliyoruz.

TMMOB BİLEŞENLERİ İSYAN ETTİ