AVUKATLARI İSYAN ETTİREN SAVUNMA

Kadın cinayeti yargılamalarında, sanıkların haksız tahrik indirimi alabilmek için ürettikleri senaryolar, tüm duruşmaları takip eden Denizli Barosu Kadın Hakları Komisyonu üyelerini de isyan ettirdi. Komisyon Başkanı Ögüt; haksız tahrik uygulamasının bir düzenleme ile kaldırılmasını istedi.

Kadın cinayetlerinden sonra sanıkların haksiz tahrik indiriminden yararlanmak amacıyla mahkemelerde yaptığı savunmalar, Denizli’deki tüm kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddet duruşmalarını takip eden Denizli Barosu Kadın Hakları Komisyonu üyelerini de isyan ettirdi.

Sanıkların ‘aldatma’ ve ‘namus’ gibi aksi ispat edilemeyecek senaryolar üretmesi ölen kadınların hatırasına saldırı olarak nitelendirildi.

‘ÖLDÜRDÜKTEN SONRA DA RAHAT BIRAKMIYORLAR’

Denizli Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Merve Ögüt kadına yönelik şiddette haksız tahrik ve infaz düzenlemelerinin saldırganı cesaretlendirdiğini belirterek; “Kadın cinayetlerinde yakın zamana değin uygulanan ‘iyi hal’ indirimi yasal düzenlemeyle ortadan kaldırılmış olmasına rağmen hala haksız tahrik indirimi uygulanmaya devam etmektedir. Failler ceza indirimi alabilmek için öldürdükleri kadınları öldükten sonra dahi rahat bırakmamakta, artık kendisini savunamayacak olan kadınların kişilik haklarına saldırmaktan, hatıralarını kirletmekten hiç çekinmeden artık aksi ispat edilemeyecek türlü karalamalarla dolu senaryolar ileri sürmektedir” ifadelerini kullandı.

AVUKATLARI İSYAN ETTİREN SAVUNMA

‘SENARYO HİÇ DEĞİŞMİYOR’

Yargılamalarda tanık oldukları senaryoların hiç değişmediğini söyleyen Öğüt; “Yargılamalarda senaryonun hiç değişmediğini görmekteyiz; nedense her sanığın öldürdüğü kadın ya aldatmıştır, ya ‘erkeğin namusuna’ leke sürmüştür. Eril yargı da hep bu ‘namus’ gibi ‘aldatma’ gibi hikâyeleri bir boşanma davası gibi irdelemektedir. Bu kavramların, erkeğe cinayet işletebilecek bir hassasiyet olduğu ön kabulü ile yargılama yapmaktadır.

Bu eril bakış açısının kadın cinayetlerine cesaret verdiği açıktır. Sanık fiili sebebiyle yargılanacağı yerde; öldürülürken yalnız olan kadın, ceza mahkemesinde özel hayatıyla yargılanmaktadır. Fail fiili işlemeden önce haksız tahrik indirimi alırım, infaz yasasından yararlanır biraz yatar çıkarım diye hesaplayarak son derece rahat bir şekilde fiilini işlemektedir” diye konuştu.

‘DÜZENLEME YAPILMALI’

Denizli Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Merve Öğüt sözlerini şöyle sürdürdü: “Devletin kadına yönelik şiddetle mücadele yükümlülüğünü yerine getirmek için harekete geçmesi; yasa koyucunun ivedilikle kadın cinayetlerinde ve kadına yönelik şiddete ilişkin suçlarda haksız tahrik indirimi uygulanmayacağına dair düzenleme yapması, İnfaz Yasası’nda yine bu suçlara ilişkin ağırlaştırıcı hükümler getirilmesi gerekmektedir.

Eril yargının kadınları cezasızlıkla cezalandırması son bulmalıdır. Denizli Barosu Kadın Hakları Komisyonu olarak; kadına yönelik şiddetle mücadelede kadınların adalet önündeki temsiliyetinin yanında cezasızlıkla da mücadele etmeye devam edeceğiz”