BİR İLKİ GERÇEKLEŞTİRMİŞLERDİ AMA...
Denizli Genç İş İnsanları Derneği hizmet binasının çatısında elektrik üretmeye başlayarak bu alanda adım atan ilk sivil toplum kuruluşu oldu. Fakat EPDK’nın geçen yıl yayınladığı kurul kararı nedeniyle çatının yarısı boş kaldı. İşte o detaylar…
Denizli Genç İş İnsanları Derneği (DEGİAD) Türkiye’de yine bir ilkin altına imza attı. Derneğin Merkezefendi İlçesi’ndeki Sadık Emre Çaputçu Yönetim Binası’nın çatısı güneş panelleri ile donatıldı ve enerji üretimine başlandı. Böylece Türkiye’de ilk kez bir sivil toplum kuruluşu kendi enerjisini üretmeye başlamış oldu.
DEGİAD yönetimi gelişmeyi, “Sürdürülebilir bir geleceğe katkıda bulunmak amacıyla kurulumuna karar verdiğimiz; karbon ayak izini azaltan, yenilenebilir, temiz ve yeşil enerji kaynağı olan güvenli ve çevre dostu Güneş Enerjisi Santralimiz, DEGİAD Sadık Emre Çaputçu Yönetim Binası çatısında elektrik üretimine başlamıştır” açıklaması ile duyurdu.
‘HER YIL 22 AĞAÇ KAZANDIRMIŞ OLUNACAK’
Açıklamada ayrıca; “12,6 kilovat kurulu güce sahip DEGİAD Güneş Enerjisi Santralimiz, yıllık 20 bin kilovat elektrik üretimi yapıyor olacak. Elektrik üretimi için Güneş Enerjisi kaynağını kullanarak yıllık 9,33 ton karbondioksit salınımının önüne geçmiş ve doğaya yıllık 22 ağaç kazandırmış olacağız.
Temiz ve güvenilir enerjiye erişimi, evrensel bir hak olarak görüyoruz. Yerkürenin ritmi ile uyumlu, yenilenebilir ve alternatif kaynakların, enerjinin geleceğini belirleyeceği bir dönüşüm sürecinden geçiyoruz. Hızlı ve en düşük maliyetli enerji geçişleri; daha temiz, akıllı ve verimli enerji teknolojilerine yatırım yapılmasını gerektiriyor. Enerji verimliliğinde bir ortak akla ve ortak vizyona ihtiyacımız var” denildi.
‘ÇATININ YARISI BOŞ KALDI’
Çatıya kurulan paneller alanın tümü yerine bir bölümünü kapladı ve alanın yarısı boş kaldı. Bunun nedeni ise Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun geçen yıl aldığı bir karar oldu. 4 Ağustos’ta Resmi Gazete’de yayınlanan kurul kararında ihtiyaç fazlası elektriğin şebekeye verilerek satılması yasaklandı. Kararda üreticilerin sadece ihtiyaçları kadar enerji üretebilecekleri, şebekeye verilen fazla enerjinin ise bedelsiz olarak YEKDEM’e hibe edileceği hükmü yer aldı. Fazla enerjiyi satamayacak olan DEGİAD’ın bu nedenle ancak kendi tüketimini mahsup edecek büyüklükte bir santral kurmayı tercih ettiği öğrenildi.