HULUSİ ORAL EVİ DENİZLİ HALKINA ARMAĞAN EDİLSİN
Mimarlar Odası, yangınlarla zayıflayan ve yıkılmak üzere olan Hulusi Oral evinin restore edilerek Cumhuriyetin 100. yılında Denizli halkına armağan edilmesini istedi.
Denizli Mimarlar Odası; bir dönem madde bağımlılarının yuvası olan, çıkan yangınlarda yapısal bütünlüğünü kaybeden Hulusi Oral evi için çağrıda bulundu. Özellikle 1. Dünya Savaşı’ndan cumhuriyetin ilanına kadar olan 9 yıllık süreçte ülkenin kaderini değiştiren tarihsel süreçte de rol alan konağın restore edilerek Denizli’ye kazandırılması istendi.
CEPHEDEN CEPHEYE KOŞTU
İstanbul'da hukuk eğitiminin ikinci yılında henüz 19 yaşındayken Çanakkale Savaşı’na takım komutanı olarak katılan Hulusi Oral'ın Conkbayırı ve Seddülbahir'de savaşıp yaralandığını hatırlatan Kabel o dönemleri; "İstanbul'da tedavi olup tekrar Çanakkale'ye gider. Geçirdiği ağır hastalık sonucu 3 aylık izinden sonra cepheye katılır. Erzurum'da Rus ordularına karşı cephede savaşır. Şam'dan Kudüs'e kadar ilerleyen Osmanlı ordusunda makineli tabur komutanlığı yapar. İngilizlere esir düşer, 22 ay Mısır'da esir tutulur. Dönüşünde Konya'da Kurtuluş Savaşı askerlerini eğitir. Büyük Taarruz başlarken askeri birliği ile Konya'dan Antalya'ya, oradan kurtuluş gününde İzmir'e varır. Terhis olup yeniden hukuk fakültesine dönüp mezun olur. Okulu bitirip hâkim olarak çalışmaya başlar. Daha sonra istifa edip avukatlık mesleğini icra eder. Bu sırada çok partili döneme geçişe kadar parti il başkanlığı, halkevi başkanlığı ve milletvekilliği görevi yapar. 1981 yılında vefat eder" sözleriyle anlattı.
KAMULAŞTIRILARAK GELECEK KUŞAKLARA AKTARILSIN
Hulusi Oral'ın onurlu bir geçmişe sahip olduğuna işaret eden Kabel, Bunu nedene mi anlattım? Okurken bile gözyaşlarımızı tutamadığımız ülkemizin ve kentimizin yakın siyasi tarihinin şekillenmesine katkı sunan kişinin yaşadığı Hulusi Oral Evinin kent belleğinden yok olmasına tanıklık etmek istemediğimiz için anlatıyorum. Denizli Gazi Mustafa Kemal Bulvarı üzerinde eski adı ile Mollobağ Mahallesi yeni adı ile 15 Mayıs Mahallesi 18 pafta 218 ada 167 parselde bulunan "Hulusi Oral Evi" olarak bilinen yapı 1934 yılında Levanten mimar tarafından inşa edilmiştir. Kentin en önemli yol arterlerinden birinde bulunan yapı hem sivil mimari örneği hem de sahibinin ülkemizin kaderini değiştirmesinde oynadığı rol gereği kültür mirasıdır. Cumhuriyetimizin 100. Yılında Denizli Valiliği bu yapıyı kamulaştırarak gelecek kuşaklara aktarmak için gerekli çalışmayı başlattığını duyurursa Denizli halkına en güzel 100. Yıl hediyesini vermiş olacaktır" ifadelerini kullandı.