TIK AVCILARI İLE İŞİMİZ YOK!

BİK Genel Müdürü Erkılınç, Türkiye’de internet yayıncılığına ilişkin yaptıkları çalışmaları hatırlatarak; “Amacımız internet medyasını zapt etmek değil, saygınlığını artırmak. Tık avcılığı peşinde koşanlarla işimiz yok” dedi.

İnternet yayıncılığına ilişkin yasal düzenlemeler ve bu alanda çıkan yönetmeliklerle Türkiye’de gazetecilik mesleğinin saygınlığını yeniden artırmayı planlayan Basın İlan Kurumu (BİK) bu alanda yürüttüğü çalışmalara ilişkin kamuoyunu aydınlattı.

BİK Genel Müdürü Cavit Erkılınç, her yıl düzenli olarak gerçekleştirilen değerlendirme toplantısında öncelikli hedeflerinin gazetecilik mesleğinin saygınlığını artırmak olduğunu kaydetti. Afyonkarahisar’daki toplantıda konuşan Erkılınç; “Süreli yayın kapsamına alınan internet haber siteleri resmi ilanların yayımlanacağı bir diğer mecra haline geldi. Böylece, resmi ilanların kesilmesi gibi bir durumu önlemiş olduk. Diğer taraftan gazetelerle birlikte internet medyasının da devlet eliyle sübvanse edilmesini sağlayarak gazetecilik mesleğinin devamı yönünde çok önemli bir adım attık. Bunu yaparken de kimilerinin iddia ettiği gibi gazetelerin ilan gelirlerini kesmedik” diye konuştu.

‘HABER SİTELERİNE TANINAN SÜRE DOLUYOR’

Kurum’un kendi imkanlarıyla geliştirdiği ‘BİK Analitik’ dijital ölçümleme yazılımının 4-5 ay gibi kısa bir sürede çalışır hale getirildiğini hatırlatan Erkılınç, “Sürekli olarak kendini yenilemesi, güncellemesi gereken bir sistemden bahsediyoruz. En iyiyi yakalayabilmek için sahadan bize iletilen tüm bilgileri dikkate alıyoruz. Bugün itibariyle görev alanımıza giren tüm internet haber sitelerini takip ediyoruz. 1 Ekim 2023’ten itibaren internet haber sitelerine verdiğimiz süre dolacak ve kesinlikle de uzatmayı düşünmüyoruz. Kendimizden eminiz, ne yaptığımızı biliyoruz ve sizlerden de bunu bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Erkılınç iyi niyetli yayın organlarının mağdur edilmeyeceğinin de altını çizdi.

TIK AVCILARI İLE  İŞİMİZ YOK!

‘TIK AVCILARIYLA İŞİMİZ YOK’

Ziyaretçi trafiklerinde internet haber sitelerinin yarıdan fazlasının hedefe ulaştığını, bu hususta kurallarının esnetilmesinin mesleği geriye götürmek anlamı taşıyacağını kaydeden Erkılınç, şu ifadeleri kullandı: “Gazeteciliğin mesleki anlamda gerilediğini artık meslek duayenleri bile kabul ediyor. Bu Yönetmelik, tüm maddeleri itibarıyla mesleğin başarısını önceliyor ve gazetede kaybedilen gücün internet medyasında yeniden kazanılmasını öngörüyor. Yönetmeliğe dikkatli bakıldığında ‘tık avcılığı’ peşinde koşanlarla işimiz olmadığını net bir şekilde görürsünüz. Üretilen tüm içeriklerde; kaliteyi, özgünlüğü ve kaybettiğimiz mesleki değerleri arıyoruz. Manipülasyonun her türlüsü ile mücadele ediyoruz. Bunu yaparken internet medyasını zapt etmeyi değil saygınlığını artırmayı hedefliyoruz”

TIK AVCILARI İLE  İŞİMİZ YOK!

‘GAZETECİLİK ZOR KOŞULLARDA YAPILIYOR’

Dünyanın her yerinde gazeteciliğin zor koşullarda yapıldığını ve haber başta olmak üzere içeriklerin büyük zahmetlerle üretildiğini kaydeden Erkılınç, “Dijital yayıncılıkla birlikte çok zor ürettiğimizi, çok kolay hedef kitleye ulaştırabildiğimiz, birçok alanda tasarruf sağladığımız bir döneme girmiş bulunuyoruz. Üstelik sadece mahallinde muhatap bulan içerikleri, ülkenin hatta dünyanın ilgisine sunuyoruz. Neredeyse 15 yıldır hem Kurum olarak hazırlandığımız hem de yayınlarımızı hazırladığımız kazancı yüksek, maliyeti düşük bu fırsatı tepmememiz gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu.

TIK AVCILARI İLE  İŞİMİZ YOK!

Toplantının hayırlar getirmesini temenni eden Erkılınç, dijital dönüşüm sürecinde büyük emek ve mesai harcayan Kurum yöneticilerine ve çalışanlarına teşekkür etti.

Genel Müdür Erkılınç’ın konuşmasının ardından sırasıyla Bilgi Teknolojileri Müdürlüğü, İlan Müdürlüğü, Kontrol Müdürlüğü ve Muhasebe Müdürlüğü’nün görev alanlarına ilişkin bilgilendirme ve sunumlarını gerçekleştireceği eğitim bölümüne geçildi.