KÖY KOOP BAŞKANI VAROL, “YÖNETMELİĞİN UYGULANMASI ZOR”

Resmi Gazete’de bu ay yayımlanarak yürürlüğe giren Tarımsal Üretimin Planlanması Hakkında Yönetmelikle; üreticinin desteklerden yararlanması için ineğini ya da sütü sigorta yaptırma zorunluluğu geldi. Köy Koop Denizli Bölge Birliği Başkanı Mehmet Varol, planlamayı desteklediklerini ancak süt üreticisinin bu koşullarda hayvanını sigortalamasının çok zor olduğunu belirtti, yönetmeliğin gözden geçirilmesini istedi.

Tarım ve Orman Bakanlığınca hazırlanan, Tarımsal Üretimin Planlanması Hakkında Yönetmelik, 14 Eylül’de Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmeliği değerlendiren Köy Koop Denizli Bölge Birliği Başkanı Mehmet Varol, yönetmelikle çiftçiye sözleşmeli tarım yaptırılamayacağını, süt üreticisine sigorta şartının da uygulanamaz olduğunu söyledi.

“TARIMSAL PLANLAMAYI DESTEKLİYORUZ”

Tarımsal üretimde planlama talebini yıllardır dile getirdiklerini söyleyen Köy Koop Denizli Bölge Birliği Başkanı Mehmet Varol, “Yıllardır tarımsal üretimde mutlak suretle planlama yapılması ve planlamanın da bir ölçeği olması gerektiğini dile getiriyorduk. Nihayet taleplerimiz dikkate alındı. Bu sene çok iyi bir çalışma gerçekleşti ve üretimde planlama ile ilgili Bakanlığımız çok  güzel bir çalışma yaptı. Farklı bölgelerde lansman toplantıları yapıldı. Geçen aylarda da Denizli’de gerçekleştirildi. 10 ilden temsilciler buraya davet edildi. Nihat Zeybekci Kongre Kültür Merkezi’nde, Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan üst düzey yöneticiler de katıldı. Geniş katılımlı bir tanıtım toplantısı oldu. Biz bu planlamayı destekliyoruz. Bu, bizim talebimizdi” dedi.

SÖZLEŞMELİ ÜRETİMDE SİGORTA ZORUNLUĞU

Tarım Kanunu’nda yapılan değişiklikle birlikte planlı üretimin yanı sıra sözleşmeli üretimin de gündeme geldiğini ifade eden Başkan Varol, sözleşmeli üretimde de sigorta zorunluluğunun yer aldığını dile getirdi. Sözleşmeli Üretimin Uygulama Esasları Talimatı  adıyla bir yönetmelik daha yayımlandığını ifade eden Varol; bu yönetmelikle sütte de sözleşme zorunluğu getirildiğini belirtti.

‘SARIKIZ’A SİGORTA ŞARTI

SİGORTA TUTARI 4 BİN, DESTEK 3 BİN TL

Yönetmelikle sözleşme gereği sütün tamamının sigortalanması ya da sağılan hayvanların sigortalanması şartı getirildiğini söyleyen Varol, “Bunların hesaplamalarını yaptım. Türkiye ortalamasına bakıldığında normal bir ineğin yıllık süt üretimi, 6 ton. 6 ton süte devletin verdiği destekleme, örgütlü üretici üzerinden olur ise 50 kuruş, herhangi bir örgüte üyeliği olmayıp kendi halinde satıyorsa 30 kuruş. Üretici, hayvanlarını sigortalatmadan destekleme alamayacak. Bir ineğin yıllık sigorta bedeli yaklaşık 8 bin TL. Bunun yüzde 50’sini hazine, yüzde 50’sini de vatandaş karşılıyor. 4 bin TL sigorta ödemesi yapacak. Geri kalan 4 bin lirayı da vatandaş ödeyecek. Üretici, sütü hiç yemeden içmeden satarsa ve yıllık 6 ton sütten alacağı destekleme de yıllık olarak 3 bin TL olacak. Üretici böyle bir şey yapmaz. Hayvanın güvenliği için gerekli ama destekleme için bu yapılmaz. Zaten insanların bunu yaptırma gücü yok” dedi.

“YÖNETMELİK ŞU ANDA ÇIKMAZIN İÇİNDE”

Sigortayı süt hesabı üzerinden yapan Başkan Varol, şunları kaydetti: “Bir kooperatif düşünün, günlük 5 ton süt satıyor. 5 ton süt üzerinden hesabını yaptığımızda 1 yıllık toplam süt, 21 milyon 600 bin lira civarında tutuyor. Bunun sigortalattırabilmek için yüzde 10 ödeme yapması lazım. Böylece 2 milyon 160 bin lira sigorta pirimi tutuyor. Bu sigorta primini sanayici mi ödeyecek, kooperatif mi? Kooperatifin ödeme şansı yok, sanayici de bunu ödemez. Sanayici öyle bir para kazanmıyor ki. Kooperatifler de öyle bir para kazanmıyor. Bunu üreticinden tahsil etmesi lazım. Şu anda bir çıkmazın içinde. Bir çözüm bulunması lazım. Yönetmelik yeni yayımlandı, henüz vatandaş bunun farkında değil. Sahadan hiçbir ses gelmiyor.”

“BU ŞARTLARDA ÇİFTÇİYE SÖZLEŞMELİ ÜRETİM YAPTIRAMAZSINIZ”

Yönetmeliğin eylül ayında Resmi Gazete’de yayımlandığının altını çizen Başkan Varol; “Eylül ayında kanun değişikliği yapıldı. Yani bu, 1 Ekim’den itibaren üreticilerden istenecek. Elimizdeki mevcut sözleşmeler, 1 yıllıktı. Bu yıl sonuna kadar devam edecek. Sözleşmeler 31 Aralık’ta bitiyor. En geç 1 Ocak 2024’ten itibaren istisnasız uygulanacak bir kural. Bu şartlarda çiftçiye sözleşmeli üretim yaptıramazsınız. Çünkü çiftçi öyle bir para kazanmıyor ki bu desteklemelerle bunu karşılayabilsin. Böyle bir imkan yok” diye konuştu.

ÖZEL SİGORTALAMA AÇILABİLİR!

Sorunun çözümü için özel sigortalamanın açılabileceğini ifade eden Başkan Varol; “Burada da belirli kriterler konularak yapılabilir. İnek başına 300-500 TL gibi bir rakamla sırf destekleme almak için bunlar yapılabilinecekse ancak bu şekilde yürütülebilinir. Yoksa normal haliyle ve kanuna rağmen bu işler yürütülemez” şeklinde konuştu.