DENİZLİLİ BAKTI İSTANBULLU YAPTI
Türkiye kekik üretiminin yüzde 90’ını, ihracatının yüzde 70’inin gerçekleştiren Denizli, yıllardır ürettiği ürünün İzmir kekiği olarak satılmasına göz yumarken, son yıllarda ekonomik değerinin farkına vardığı kekiğe sahip çıktı. Ancak bu kez de coğrafi işaret tescilini aldığı Denizli kekiğinin yağını İstanbul yatırımcısı çıkaracak.
Dünya kekik üretiminde ilk sırada yer alan Denizli, yıllardır değerini fark edemediği ürünün İzmir kekiği olarak pazarlanmasını önleyemedi. Son yıllarda ekim alanlarının genişlemesi, yürütülen tanıtım ve farkındalık çalışmaları ile Denizli, elindeki tarımsal değerin farkına vardı. Pamukkale Belediyesi, Denizli kekiğinin coğrafi işaret tescilini aldı, kekik çalıştayı yapıldı, Pamukkale dışında ekimi için projeler yürütüldü.
Çalışmalarla gözler kekik üretimine çevrilirken, bu kez de ürüne katma değer yaratacak proje ve yatırımlar göz ardı edildi. Denizli bakarken, İstanbul merkezli Atlantis Yatırım Holding bünyesindeki Balkaney Gıda Turizm Tekstil Ticaret A.Ş., kekik işleme ve kekik yağı yatırımı için harekete geçti.
KOOPERATİF İLE PROTOKOL İMZALANDI
Kekikten elde edilen katma değeri artıracak yatırıma start veren Atlantis Yatırım Holding, bölgede kekik işleme ve tesisi kurmak için Kurtluca Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile işbirliği yaptı. Atlantis Yatırım Holding, 12 Eylül ve 21 Eylül’de Kamuyu Aydınlatma Platformu’na iki ayrı bildirim yaparak, yatırımı duyurdu. İlk açıklamada kekik ile ilgili tarımsal girdileri arttırmak ve katma değer yaratmak amacıyla Pamukkale Belediyesi ve Kurtluca Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile görüşmelere başlandığı, belediyeye ait Kurtluca Köyü 8389 ada 155 parsel 4 bin 149 metrekare arazinin tahsis edildiği, kekik işleme ve kekik yağı elde etmek için tesisi kurma konusunda proje çalışmasına başladığı açıklandı.
2 BİN TON KEKİKTEN 44 TON YAĞ ÇIKARILACAK
Atlantis Yatırım Holding’ten 21 Eylül’de KAP’a yapılan bildirimde ise bünyesindeki Balkaney Gıda Turizm Tekstil Ticaret A.Ş. ile Kurtluca Tarımsal Kalkınma Kooperatifi arasında protokol imzalandığı ve yer tesliminin yapıldığı belirtildi. Açıklamada, ''Denizli'nin Pamukkale ilçesinde bulunan 160 üyeyle yıllık 4 bin ton kekik üretimine sahip Kurtluca Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile bölgede 2 bin ton kapasiteli PA (Pirolizidin Alkoloid) içermeyen organik kekik yağının çıkarılması için kekik yağı sıkım fabrikası kurulum protokolü imzalayıp yer teslimini almış bulunmaktayız. Proje süresi 20 yıl olup, ortalama 2 bin ton kekikten 44 ton kekik yağıyla, yağı alınan kekikten baharat üretimi ve aromatik kekik suyu gibi ek gelirlerle yıllık 80 milyon TL ciro hedeflemekteyiz. Bu bağlamda ham madde, işletme gideri ve finansal maliyetler 55 milyon TL civarında hesaplanmakta olup, projede yıllık 25 milyon TL + EBİTDA görünmektedir. Finansal fizibiliteyi ayrıntılı şekilde daha sonra yayımlayacağımızı belirterek, proje kapsamında enflasyonist ortamdan arındırılmış şekilde hesapladığımızda 20 yılda 500 milyon TL brüt kar beklemekteyiz. Tahsis edilen yerin imar durumu fabrika kurmaya hazır olduğundan ve projenin ÇED kapsamı dışında olduğundan belediye inşaat ruhsatı müracaatımızı 26 Eylül 2023 tarihinde yapacağımızı beyan ederiz. Projenin yaklaşık gideri devlet hibe ve teşvikleri dikkate alınmadan 12 milyon TL'dir. Uygulanacak sistem buharlı distilasyon ve extracion olup, proje aşamasında teknolojik destekle ürün kalitesini tarlada arttırmak için bütün teknolojik imkanlarımızı kullanacağımızı taahhüt ederiz. Ülke tarımına ve bölge çiftçisine hayırlı olsun” ifadelerine yer verildi.
KEKİK İŞLEME TESİSİ HAYATA GEÇİRİLEMEDİ
Kurtluca Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mustafa Acat, kekikte bölgenin kaderini değiştirmek istediklerini söyledi. Tütün üretiminin sona ermesi ile birlikte başta kendi köyleri olmak üzere Uzunpınar, Güzelpınar, Akçapınar bölgesinde kekik üretiminin artış gösterdiğini belirten Acat, “Köylümüzün tarımdan uzaklaşmaması için kooperatifimiz çatısı altında 2018 yılında sözleşmeli kekik üretimine başladık. İlk yıl 18 ton olarak başladığımız organik kekik projemiz, 2019 yılında 610 ton, 2020 yılında 411 ton, 2021 yılında ise kuraklık olmasına rağmen 380 ton üretimle devam etti. Pamukkale Belediyesi’nin öncülüğünde coğrafi işaret aldığımız kekiği hak ettiği yere getirmek için GEKA, kekik işleme tesis projemizi onayladı. Elleçleme, paketleme tesisi projesi artan maliyetler karşısında kaynak yetersizliği nedeniyle hayata geçirilemedi. Atlantis Yatırım Holding, tesisin kurulacağı alanda incelemelerde bulundu. Projenin hayata geçirilebileceği konusunda beyanları oldu” dedi.
Şirket yönetiminin Pamukkale Belediyesine inşaat için yarın ruhsat başvurusunda bulunacağı öğrenildi.