ÇEVRECİLERDEN AVDAN EYLEMİ

Denizli’de Danıştay’ın yürütmeyi durdurma kararı vermesine rağmen kömür madeni çalışmalarını sürdüren şirket protesto edildi. Sivil toplum kuruluşlarının oluşturduğu Avdan Platformu; “Hukuk garabeti yaşanıyor. Geçen her saniye köylülerin mülkiyet hakkına tecavüz ediliyor” açıklaması yaptı.

Denizli’de bazı odalar, sivil toplum kuruluşları ve Büyük Menderes İnisiyatifi gibi çevreci örgütlerin oluşturduğu Avdan Platformu, Tavas ilçesine bağlı Avdan Mahallesi’nde faaliyetlerini sürdüren ve kömür madeni işleten firmayı protesto etti. Kent merkezindeki Candoğan Parkı önünde toplanan çevreciler; ‘Yürütmeyi durdurma kararı uygulansın’, ‘Avdan’da kömür istemiyoruz’ ve ‘Kömür değil ömür istiyoruz’ yazılı pankartlarla dikkat çekmeye çalıştı. Avdan Platformu üyeleri, Denizli Valiliği’ne verilmek üzere 2 günlük imza kampanyası başlattı.

ÇEVRECİLERDEN AVDAN EYLEMİ

‘DANIŞTAY YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI VERDİ’

Geçtiğimiz yıl Ocak ayında Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararı ile bölgedeki 3 milyon 764 bin metrekarelik tarım arazisini kapsayan 554 parsel için acele kamulaştırma başlatılmıştı. Fakat bölgedeki köylüler süreci yargıya taşımış Danıştay 6. Dairesi yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Bu karara rağmen bölgedeki firmanın kömür madeni işletmeciliğine devam ettiği ileri sürüldü.

ÇEVRECİLERDEN AVDAN EYLEMİ

‘HUKUKSUZLUK SÜRÜYOR’

Avdan Platformu Dönem Sözcüsü Mehmet Öztürk yaptığı açıklamada firmanın hukuksuzluğu sürdürdüğünü belirterek; “Karar halen uygulanmamakta, davalı şirket köylülere ait taşınmazlarda hukuksuz bir şekilde çalışmalarına devam etmektedir. Şirket tarafına tebliğ edilen yürütmenin durdurulmasına kararlarını açıkça yok saymakta olup, söz konusu taşınmazlara geri dönüşü olmayacak zarar vermekte ve fütursuzca tahrip etmektedir. Yürütmenin durdurulması kararlarının uygulanması için gerekli adımların atılmadığı her gün şirket hukuksuzluğa göz göre göre devam edecektir” ifadelerini kullandı.

ÇEVRECİLERDEN AVDAN EYLEMİ

‘DOĞA KATLİAMI YAPILIYOR’

Öztürk, kararın uygulanmadığı her saniye doğa katliamının sürdüğünü kaydederek; “Hukuk garabeti yaşanıyor. Tüm Avdan Mahallesi sakinlerinin mülkiyet hakkına tecavüz ediliyor. Maden şirketi zeytinlikleri kesiyor. Ülkemizin güzide tarım arazileri ve su kaynakları madencilik faaliyeti adı altında kirletilerek geri dönülmez şekilde yok ediliyor” diye konuştu.

ÇEVRECİLERDEN AVDAN EYLEMİ

‘KARACA EYLEME DESTEK VERDİ’

Çevrecilerin eylemine TBMM Başkanvekili ve CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca da destek verdi. Karaca; “Bir hukukçu olarak hukukun üstünlüğü ve yargı bağımsızlığına olan sonsuz inancım gereği bugün burada olmam gerekiyordu” diye konuştu. Karaca sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir yürütmeyi durdurma kararı geldi. İdarenin ve yürütmenin yapması gereken yargı kararını uygulamaktır. Yargı kararını engellemek değildir. Bugün ülkemizin içinde bulunduğu süreçte yargının nasıl yürütmenin talimatlarıyla hareket ettiğini görüyoruz. Bir bağımsız mahkemece verilmiş yargı kararı var. Buradaki hem mülk amirlerin hem de yürütmenin yapması gereken yargı kararının uygulamak olmalıdır ki; yargıya güven örselenmesin”

ÇEVRECİLERDEN AVDAN EYLEMİ