OTOMOBİL PİYASASINDA RÜZGAR TERSİNE DÖNDÜ

Ticaret Bakanlığı'nın aldığı önlemler sonucu sıfır otomobil piyasasında teslimat süreleri kısaldı, aksesuar ve kasko ise hediye edilmeye başlandı.

Ticaret Bakanlığı tarafından alınan önlemler, sıfır otomobil piyasasında beklenen etkiyi yarattı. Aylarca bekleyerek yeni arabalarına kavuşan vatandaşlar, şimdi bu süreyi sadece 3 saate indirdi. Bayiler, "Araç yok 3 ay bekleyin" derken, şimdi arabayı 3 saatte teslim ediyorlar. Fiyatlar ise arka arkaya yapılan kampanyalarla düşmeye başladı.

AKSESUAR VE KASKO ARTIK HEDİYE

Bir dönem zorunlu tutulan aksesuar ve kasko, şu sıralarda hediye edilmeye başlandı. Bayiler, kaskodan aksesuara birçok ürünü ederinin çok üzerinde satarken, kabul etmeyene "Araba yok!" diyordu. Şimdi ise, stokları eritmek için yapılan kampanyalara bu ürünler hediye olarak ekleniyor.

FIRSATÇILARA DARBE

Ticaret Bakanlığı'nın yaptığı denetimler ve alınan tedbirler, fırsatçılara büyük darbe vurdu. Bakanlık, 6 ay 6 bin km yönetmeliğini 1 Ocak 2024 tarihine kadar uzattığını ve yönetmelik kapsamında yapılacak denetimlere bireysel kullanıcıların da dahil edildiğini açıkladı. Sektör temsilcileri, bu tedbirin otomobil al-sat yapanlar üzerinde güçlü etki yaptığını belirtiyorlar.

KREDİ SINIRLAMALARI VE PİYASA ETKİSİ

Araç kredilerine getirilen sınırlandırmalar da sektördeki fırsatçılığın önüne geçti. Kredi musluklarının kısılması, piyasayı etkiledi. Sıfır araç almak isteyen bir vatandaşın önce elindeki aracı satması gerekiyor. Ancak krediler sınırlandırıldığı için ikinci el araç piyasası durgunlaştı.

TAKAS VE İNDİRİM KAMPANYALARI

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Başkanı Ali Haydar Bozkurt, araç bulunurluğunda ciddi bir iyileşme başladığını belirtti. Bozkurt, "Birçok marka ve modelde daha önce hiç ulaşılamamış satış adetlerini görmekteyiz. Bu iyileşme yılın son çeyreğinde de devam edecek." dedi. Bozkurt ayrıca, sektörde faiz artışlarının ve krediye erişimin zorlaşmasının ardından takas, indirim ve belli oranlarda düşük faizli kredi kampanyalarının devreye alındığını belirtti.