BEBEK BEZİ YAPILIYORDU, HAZIR GİYİME DÖNÜŞTÜ
Geçmişte bebek bezi olarak kullanılan müslin kumaşı, hava alma özelliği nedeniyle hazır giyimde kullanılmaya başlandı. Şimdi üreticiler siparişlere yetişemiyor.
Küresel ısınma ile birlikte hava sıcaklıklarının mevsim normalleri üzerine çıkması eski gelenekleri yeniden hatırlattı. Geçmişte hazır bebek bezinin olmadığı dönemlerde çocukların altını bağlamak için kullanılan müslim bezi şimdi elbise ve gömlek gibi hazır giyim ürünlerine dönüştürülüyor.
Hava geçirgenliği sayesinde kullanıcısını terletmeden, serinlemesini sağlayan kumaşın bu özelliği hazır giyim üreticilerinin de dikkatinden kaçmadı.
‘MODA OLDU’
Müslin bezi ile üretilen ürünler de son dönemin modası oldu. Kumaş üreticisi Melda Mustak, “1960’lı yıllarda bebek bezi olarak üretildikten sonra hazır bezlerin yaygınlaşmasıyla müslin kumaşı değerini kaybetti. Bizde unutulan bu kumaşı dokumaya aldık. Yüzde yüz pamuk olan müslin bezinden kadın kıyafetleri, yatak örtüleri, peştamal ve ev tekstilinde kullanıyoruz. Otomatik tezgahlarda pamuk ipliğinden ham olarak dokunduktan sonra boyahane ve yıkama işlemlerinin ardından mamul hale geliyor. Ardından konfeksiyonda yatak örtüsü, kadın ve erkek giysileri, peştamal, bornoz ve ev tekstili olarak, evde ve giyimde kullanılabilecek bütün ürünleri yapabiliyoruz. Müslim kumaşının tercih edilmesinin sebebi, pamuk olması, rahat olması, terletmemesi, gerek örtü olarak gerekse de kıyafet olarak kullanılabilmesidir” dedi.