ATTUDA GÜN YÜZÜNE ÇIKMAYI BEKLİYOR

Dünyada yaşamın kesintisiz sürdüğü ender antik kentlerden birisi olan Sarayköy’ün Hisar Mahallesinde bulunan Attuoda (Attuda) Antik Kenti’nde yüzey araştırma çalışmaları tamamlandı. Antik kentin gün yüzüne çıkaracak kazı çalışmalarının başlatılması için PAÜ Rektörü Ahmet Kutluhan, Sarayköy Belediye Başkanı Ahmet Necati Özbaş ve araştırma ekibi değerlendirmelerde bulundu.

Denizli’de Sarayköy’ün Hisar Mahallesi’nde bulunan Attuoda (Attuda) Antik Kenti’nin gün yüzüne çıkarılması amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı, Pamukkale Üniversitesi ve Sarayköy Belediyesi’nin çalışmaları sürüyor. PAÜ Arkeoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Bilge Yılmaz Kolancı başkanlığında 40 bilim insanı tarafından antik kentte 2021 yılından bu yana yüzey araştırma çalışmaları yapılıyor. Arkeolojik ekip, yüzey araştırma çalışmalarını eylül ayı sonunda tamamladı.

ATTUDA GÜN YÜZÜNE ÇIKMAYI BEKLİYOR

GEÇMİŞİ M.Ö. 7. YÜZYILA KADAR UZANIYOR

Attouda yüzey araştırma ekibinin 3 yıl boyunca sürdürdüğü çalışmalarda yerleşimin arkeolojik varlığının yanı sıra Türk- İslam dönemi, jeolojik yapısı, flora, fauna, jeofizik, kırsal mimari, somut olmayan kültürel mirası da incelendi. Önemli verilerin ortaya çıktığı araştırmanın en dikkat çeken yönü ise M.Ö. 2 yüzyıl olduğu tahmin edilen antik kentin geçmişinin arkeolojik verilerle MÖ. 7. Yüzyıla kadar uzandığının tespit edilmesi oldu.

Yüzey araştırma çalışmalarının tamamlanmasının ardından PAÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan antik kenti ziyaret etti. Rektör Kutluhan’a Sarayköy Belediye Başkanı Ahmet Necati Özbaş, Doç. Dr. Bilge Yılmaz Kolancı, sanat tarihi bölümünden Dr. Mustafa Ekmekci, Hisar Köy Attouda Turizm ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Tarık Urgan, Hisar Mahalle Muhtarı Aşkın Şen de eşlik etti.

ATTUDA GÜN YÜZÜNE ÇIKMAYI BEKLİYOR

KAZI ÇALIŞMALARI NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Hisarlı vatandaşlar Rektör Kutluhan ve beraberindekileri yöresel lezzetleri katmer ve saraylı tatlısı ikram ederek karşıladı. Sıcak karşılamanın ardından Rektör Kutluhan, Belediye Başkanı Özbaş ve beraberindeki ekip Doç. Dr. Kolancı’nın rehberliğinde Attouda Antik Kenti’ni gezerek yeni yapılacak çalışmalarla ilgili incelemeler yaptı. Antik kentte kazı çalışmalarının başlaması için girişimlerde bulunulması konusunda görüş birliğine varıldı.

ATTUDA GÜN YÜZÜNE ÇIKMAYI BEKLİYOR