DENİZLİ'DE HANGİ MADENLER VAR?

MTA’nın çalışmasına göre Denizli, Balıkesir’in ardından ülkenin ikinci büyük mermer ve traverten yataklarına sahip.

Türkiye'nin maden ve ham madde kaynaklarını araştırmak, rezerv ve tenörlerini tespit ederek ekonomiye kazandırmak amacıyla kurulan Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü, ülkenin jeolojik yapısını ortaya çıkarırken, yeraltı zenginliklerinin de envanterini oluşturuyor.

TÜRKİYE'DE İKİNCİ

MTA'nın illerin maden potansiyelerine yer verdiği çalışmada, Denizli'nin de önemli maden kaynaklarına sahip olduğu görülüyor. MTA'nın Denizli ili ve yakın çevresinde yaptığı çalışmalar sonucunda önemli endüstriyel hammadde ve metalik maden yatağı ve zuhurları ortaya çıkarıldığı vurgulanan çalışmada, "Bunlardan en önemlileri mermer (traverten), kum-çakıl, kuvarsit, manganez ve krom olarak sayılabilir. Balıkesir'den sonra Türkiye'nin ikinci büyük mermer ve traverten yatakları, Denizli ilinde bulunmaktadır. Kocabaş ve Kaklık mevkilerinde büyük traverten rezervleri bulunmaktadır. 1979 yılında ilk tesisin kurulmasıyla faaliyete başlayan mermer sanayi, daha sonraki yıllarda da gelişmesini sürdürmüştür." ifadeleri yer alıyor.

‘KUM VE ÇAKIL POTANSİYELİ’

Denizli'nin mermer dışında endüstriyel hammaddeler bakımından kuvarsit ve kum-çakıl bakımından önemli potansiyele sahip olduğuna işaret edilen raporda, "Merkez ve Buldan ilçelerinde toplam 772 bin 500 m3 mümkün kum-çakıl rezervi, Şirinköy sahasında ise toplam 82.5 milyon ton kuvarsit rezervi tespit edilmiştir. Bunun dışında; Çal ilçesinde Kaklık yatağında çimento ham madesi olarak kullanılmaya elverişli 29.5 milyon ton kireçtaşı ve 13 milyon ton kil-marn rezervi tespit edilmiştir. Bu bölgede bir çimento fabrikası faaliyettedir" denildi.

DENİZLİ'DE HANGİ MADENLER VAR?

EN ÖNEMLİ MANGANEZ YATAĞI

Metalik madenler bakımından ildeki önemli madenlerin krom ve manganez cevherleşmeleri olduğunun altı çizilen çalışmada, "İl genelindeki önemli krom yatak ve zuhurları genelde Acıpayam ve Tavas ilçelerinde yer almaktadır. Bu sahaların toplam rezervi 1milyon 70 tondur. Türkiye'nin en önemli manganez yatağı bu ilde bulunmaktadır. İldeki en önemli manganez cevherleşmeleri ise Tavas ve Kale ilçelerinde gözlenmektedir. Bu ilçelerdeki toplam manganez rezervi yaklaşık 4 milyon ton olarak belirlenmiş olup, kalan rezerv miktarı yaklaşık 2.7 milyon tondur. Tavas-Ulukent manganez yatağından yılda 20.000 ton dolayında cevher üretilmektedir" ifadeleri kullanıldı.

‘KÖMÜR POTANSİYELİ DE ÇIKARILDI’

MTA'nın Denizli'de gerek kömür gerek jeotermal açısından da çalışmalar gerçekleştirdiği bildirilen raporda, "Çivril ve Tavas ilçelerinde linyit yatakları ile Sarayköy, Buldan ve Acıpayam ilçelerinde de linyit zuhurları belirlenmiştir. Çivril ilçesindeki Tokça sahasında 10 milyon 66 bin ton muhtemel, Tavas ilçesindeki Kurbalık ve Narlıköy sahalarında ise toplam 19,9 milyon ton mümkün rezerv bulunmaktadır. Tokça sahasında zaman zaman üretim yapılmaktadır." denildi.

Denizli'nin jeotermal kaynaklar bakımından ülkede önemli bir yere sahip olduğuna dikkat çekilen açıklamada, "Kızıldere, Tekkehamam, Bölmekaya, Yenice, Gölemezli, Pamukkake, Çardak, Buldan, Karahayıt ve Babacık yörelerindeki sıcak su kaynakları çok amaçlı kullanılmaları sayesinde il turizmi ve sanayisinde önemli rol oynamaktadır. Genel Müdürlüğüzün yaptığı sondajlar sonucunda Kızıldere sahasında 137-241ºC sıcaklık ve 820 lt/sn debi, Tekkehamam sahasında ise 116-168ºC sıcaklık ve 27 lt/sn debiye sahip akışkan görünür hale getirilmiştir. Yapılan çalışmalarla ülke potansiyeline 600 MW ve 11.5 MW termal güce sahip jeotermal enerji kazandırılmıştır." ifadeleri yer aldı.

Denizli ile ilgili maden potansiyelinin ele alındığı araştırma raporunda, ildeki asbest, bakır-kurşun-çinko, çimento hammaddeleri, diyatomit, jips, krom, kum-çakıl, kuvarsit, kükürt, manganez, manyezit, mermer, sepiyolit, zımpara ve linyit sahaları ile bunların kalite ve rezervlerine ilişkin bilgiye yer verildi.