TARIMDA 10 YILLIK ÖMRÜMÜZ KALDI

Tarımla sektöründe çalışanların yaş ortalamasının yükseldiğini belirten Köy Koop Denizli Bölge Birliği Başkanı Mehmet Varol, “Tarımla uğraşanların yaş ortalaması 60 yaşını buldu. Genellikle 70 yaştan sonrası da işten elini ayağını çekiyor. Tarımda geleceğimize baktığımızda maksimum 10 yıllık bir ömrümüz kaldı” şeklinde ifade etti.

Köy Koop Denizli Bölge Birliği Başkanı Mehmet Varol, tarımla uğraşanların yaş ortalamasına dair açılamalarda bulundu. Tarım sektöründe çalışanların yaş ortalamasının 60 yaşını bulduğunu belirten Başkan Varol, “Genellikle 70 yaştan sonrası da işten elini ayağını çekiyorlar. Tarımda geleceğimize baktığımızda maksimum 10 yıllık bir ömrümüz kaldı. Alttan yetişmiyor, arkadan gelenler yok. Bu işler şirketlere devredilecek. Bu ülkemizin bir sorunu gibi görünüyor ama yaptığımız araştırmalarda ülkemizden ziyade dünyanın da bir sorunu halinde olduğunu gördük” dedi.

“GENÇLERİN TARIM SEKTÖRÜNE KAZANDIRILMASI LAZIM”

Genç nüfusun tarım sektörüne kazandırılması gerektiğinin altını çizen Başkan Varol, “Mutlaka gençlerin tarım sektörüne kazandırılması lazım. Bu da ‘Hadi Köyümüze Geri Dönelim’le olmuyor. O insanların orada istihdam edilmesi lazım. Bu da öncelikle o insanların kırsalda iş sağlanmasıyla olur. Uzun vadeli, çok düşük faizli, hatta faizsiz kredilerle bunların iş kurmaları sağlanmalı. Bunun yanında sosyal güvenliklerinin güvence altına alınması lazım. Onların sigorta primlerinin en az 10 yıl ödeneceğinin garanti edilmesi lazım. Çünkü insanlar şehirlere çok büyük paralar kazanmak için gelmiyorlar. ‘Asgari ücretle çalışırım, en azından sigortam olur’ düşüncesiyle büyükşehirlere göç ediyorlar. Bunların sigortalarının ödenip, tarımda tutulması lazım. Köylerimizde artık öğretmen yok. Okullar kalmadı, altyapı yok” diye konuştu.

TARIMDA 10 YILLIK ÖMRÜMÜZ KALDI

“SOSYAL AKTİVİTELER ÇOĞALTILMALI, SOSYAL DESTEKLER YÜKSELTİLMELİ”

Kırsalda yaşayan insanların sosyal yaşamseviyesinin yükseltilmesi gerektiğini ifade eden Başkan Varol, şunları kaydetti: “En azından köylerde çocuklar için kreşler oluşturulması lazım. O insanlara sosyal alanlar yaratılması lazım. ‘Ben bu köye teşvik ediyorum. Buraya doğal gaz götürüyorum. Buraya gelenlere yüzde 50 doğal gaz vereceğim’ diyemiyorsunuz. Öyleyse o insanlar oraya niye gitsinler? Orada bu istihdam sağlanacaksa sosyal aktivitelerin çoğaltıp, sosyal desteklerin yükseltilmesi lazım” ifadelerini kullandı.